{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preinačena prvostepena presuda protiv Raševića i Todovića

F
9.2.2009. u 17:57
0
0
Preinačena prvostepena presuda protiv Raševića i Todovića
0
Preinačena prvostepena presuda protiv Raševića i Todovića
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon odbijanja žalbe Tužilaštva BiH i djelimičnog uvažavanja žalbi branilaca optuženih Mitra Raševića i Save Todovića, preinačilo je prvostepenu presudu od 28. februara 2008. godine kojom su optuženi Rašević i Todović bili oglašeni krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina i šest mjeseci odnosno 12 godina i šest mjeseci.
Apelaciono vijeće je 6. novembra 2008. godine donijelo drugostepenu presudu kojom se prvostepena presuda preinačava u pogledu pravne ocjene krivičnog djela na način da se optuženi Rašević i Todović oglašavaju krivim da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude učinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), c), d), e), f) i,) i k) a sve u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1 KZ BiH.

Također, Apelaciono vijeće je preinačilo prvostepenu presudu u dijelu odluke o kazni u odnosu na optuženog Raševića, tako da se optuženi Rašević za krivično djelo zločin protiv čovječnosti za koje je oglašen krivim osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od sedam (7) godina.

U preostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmijenjena, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: