Ulagati u privredu
21

Prehrambeni tehnolog Maida Hadžiahmetović: Zaustaviti odlazak mladih iz manjih zajednica

E. Sk.
Maida Hadžiahmetović, prehrambeni tehnolog iz Modriče, kao neko ko je diplomirao na ovom fakultetu, poručuje da je od ključnog značaja konstantno ulagati u razvoj privrede kako u povratničkim zajednicama, tako i u cijeloj našoj zemlji.

"Potrebno je razvijati svijest kod svih građana da kupujemo domaće te tako ulažemo u našu domovinu zajedno gradeći bolju budućnost za sve uzraste. U svakoj manjoj zajednici treba pružiti mladima što više edukacija kako bi se već od nižih razreda usmjeravali prema vrsti nauke koju vole, ključno je obezbijediti širi izbor srednjih škola kako mladi ne bi već u srednjoj školi napuštali svoje zajednice. Svim studentima iz povratničkih zajednica trebalo bi obezbijediti da u vrijeme ljetne pauze rade neki vid prakse u svom gradu ili blizini kako bi stekli više znanja iz svoje struke", poručuje Maida.

Maida je stipendistkinja programa Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te je dijelom aktivnosti umrežavanja mladih za jačanje kapaciteta povratničkih zajednica u budućnosit.

Osnovnu i srednju školu završila je u Modriči te je cijeli svoj život dijelom povratničke zajednice u ovom gradu. Nakon završetka srednje škole upisuje Tehnološki fakultet, gdje je trenutno na master studiju, smjer prehrambeno inženjerstvo.

"Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u povratničkim zajednicama gradi iz dana u dan zdravu sredinu i pruža mogućnost kroz niz projekata da ljudi vjeruju u bolje sutra i ne napuštaju povratničke zajednice. Neizmjerno sam zahvalna što sam kroz učešće u programu i ostvarenju prava na stipendiju imala priliku da se obrazujem i stičem znanje, jer znanjem mijenjamo svijet na bolje i pomažemo drugima. Mislim da je to važna poruka za sve novu generaciju", zaključuje Maida.