Ima li ugovora?
6

Pregovori zbog zavrtanja ventila gasovoda prema Sarajevu: Planiran susret i s Ivancovom

A. D.
Predstavnici Vlade FBiH s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem na čelu, kako nam je potvrđeno iz Vlade, u pregovorima su s kompanijom Gas promet nakon što je obustavljen transport gasa prema Federaciji BiH.
Za sada iz Vlade FBiH ne žele davati konkretne izjave u vezi s ovim novonastalim problemom dok se ne okončaju pregovori.

Saznajemo da će Džindić i direktor BH-Gasa Jasmin Salkić održati i sastanak s ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom u vezi s ovim problemom.

Kako je ranije za Klix.ba izjavio direktor Gas prometa Milomir Draganić razlog za zavrtanje plina leži u činjenici da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu. Kaže da je ugovor davno trebalo obnoviti i da nije trebalo biti nikakvih problema. Plina još uvijek ima u sistemu, ali protoka novog gasa od 1. oktobra više nema.

Džindić je ranije izjavio da ugovor s Gas prometom nije istekao, jer ga i nema, te da BH-Gas nema nijedan ugovor potpisan s Gas prometom.

Naveo je kako ugovor sa Srbijagasom ističe 30. septembra i na prijedlog Aneksa 21, koji je predložila uprava BH-Gasa, a Srbijagas je dostavio informaciju da se, u većini slučajeva, slaže sa svim elementima tog aneksa, osim s jednim, da traže da primopredaja gasa bude na sredini rijeke Drine.