Bez napretka
23

Pregovori za Mostar: Nakon dva sata razgovora političari dogovorili novi sastanak

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Današnji sastanak parlamentarnih stranaka za rješenje mostarskog izbornog problema nije rezultirao posebnim napretkom. Nakon dva sata razgovora u Vijećnici dogovoren je tek termin narednog sastanka.

Omer Mičijević, predjednik mostarskog BPS-a, domaćin današnjeg sastanka, kazao je medijima da su danas dogovorena tri zaključka.

"Današnji sastanak protekao je u konstruktivnoj atmosferi gdje je izražena volja da se dođe do rješenja za održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru. Prvi zaključak je da se raspravljalo o izmjenama statuta, koje su pismeno dostavile tri stranke, a te stranke su SDA, DF i BPS. Ostale stranke su svoje prijedloge usmeno prezentovale. Drugi zaključak je da smo raspravljali o pravnim i drugim manjkavostima statuta", kazao je Mičijević.

Mičijević je kazao da je treći zaključak zakazivanje narednog sastanka za petnaest dana, a da je domaćin tog sastanka SDA.

"Deset godina nismo imali ništa, a došli smo do dvije opcije. Usvajanjem jedne od njih bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda. Cjelovito rješenje je kompleksno, a zahtijeva i izmjene statuta", kazao je još Mičijević, naglasivši da bi na narednom sastanku trebalo biti prezentirano "jezgro članova u statutu koje bi trebalo biti mijenjano".

Današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici SDS-a, primjetan je i slabiji interes medija, što je vjerovatno rezultat neproduktivnosti dosadašnjih pregovora.