BiH
0

Pregovori Vlade KS-a i Sindikata o rebalansu kantonalnog budžeta

FENA
Besim Mehmedić, Foto: Arhiv
Besim Mehmedić, Foto: Arhiv
Vlada Kantona Sarajevo će zatražiti za sedam dana donošenje odluke o rebalansu budžeta na Skupštini Kantona Sarajevo, izjavio je danas premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić nakon pregovora sa predstavnicima Sindikata.

U međuvremenu će se, kako je dodao, sa Sindikatom i kroz interresorni rad ministarstava pokušati eventualno popraviti nekoliko stvari u ovom rebalansu budžeta.

"Nastavak te priče je da u roku 60 dana poslije ovog rebalansa zajedno sa Ekonomsko-socijalnim vijećem KS-a, odnosno poslodavcima i ljudima iz sindikata dođemo do najpravičnijeg rebalansa u oktobru ove godine", izjavio je Mehmedić.

Predstavnici Vlade KS-a, kantonalne Skupštine i sindikata danas su u Sarajevu, na urgentnoj otvorenoj panel diskusiji razgovarali o temi "Intreventni zakon i usvajanje prijedloga rebalansa budžeta Kantona Sarajevo za 2009. na Skupštini KS zakazanoj za 8. juli - posljedice i odgovornosti". Tokom te panel diskusije održani su i zasebni pregovori vlade i Sindikata iza zatvorenih vrata.

"Vlada KS ne odstupa da ovaj reblans budžeta bude donesen jer trenutno na prihodovnoj strani nedostaje 60 miliona KM. Dogovorili smo sa sindikatom da oni pokušaju svom članstvu objasniti zbog čega i kako se traži umanjenje budžeta", izjavio je Mehmedić novinarima nakon pregovora.

Član Štrajkačkog odbora i predsjednik koordinacije budžetskih korisnika Salih Kruščica izjavio je da je konstovano da je u ovom procesu izostao socijalni dijalog, te da će se u narednom periodu uvažiti takva procedura.

"Što se tiče rebalansa budžeta, to je odgođeno za sedam dana i u tom periodu će interresorna radna grupa pokušati naći rješenja u budžetu da bi se pokušalo doći do rješenja koja se tiču plaća, i da bi eventualno nakon toga amandmanski djelovali", kazao je Kruščica.

Mehmedić je istakao da po Zakonu o budžetu moraju donijeti takve odluke kojima se izjednačava prihodovna i rashodovna strana.

"Dali smo prostora sebi i Sindikatu da objasne članstvu da u ovom momantu nije samo pitanje umanjenje plaće od 10 posto, nego da se zapravo radi o plaći do kraja godine", kazao je Mehmedić.