Odluka u petak
126

Pregovori u Sarajevu: Radnici u zdravstvu konačno bi mogli dobiti kolektivni ugovor

A. B.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo razgovarali su danas s nadležnim ministrom zdravstva Harisom Vranićem o aktuelnim problemima vezanim za granski kolektivni ugovor, koji bi u ovoj oblasti uskoro trebao biti potpisan.

Kako je za Klix.ba kazao doktor Edo Selimić, predsjednik sindikata, razgovor s ministrom je bio izuzetno konstruktivan te bi se moglo očekivati skoro potpisivanje ugovora.

"U petak ponovo trebamo održati sastanak i mislimo da već tada možemo završiti ovu priču koja traje dosta dugo. Ostalo je da dogovorimo još nekoliko manjih detalja tako da bih ovom prilikom zamolio naše članove sindikata da se strpe u narednih nekoliko dana, jer je već sinoć pred Zetrom održano spontano okupljanje nezadovoljnih uposlenika u zdravstvu KS", naveo je Selimić.

Kako je dalje istakao, 2. septembra 2019. godine ova agonija zbog granskog kolektivnog ugovora je dobila svoj epilog, kada su radnici u zdravstvu stupili u štrajk.

"U petak neće biti potpisan kolektivni ugovor, ali će se zato raditi na najsitnijim detaljima kako bismo uspjeli riješiti i dogovoriti sve nedoumice. Potpisivanje je zapravo na kraju najmanje važan čin, bitniji su elementi koji su sastavni dio granskog kolektivnog ugovora, a koje treba usaglasiti", dodao je.

Pojasnio je da je trenutno preostalo usklađivanje koeficijenata s onima iz 2007. godine.

"Zapravo, osnova svega je novac. Tu su pandemija i dodatni izdaci, prihodi koji se na našu sreću veoma dobro popravljaju, tako da sve one crne slutnje o propadanju i nepunjenju budžeta 'padaju u vodu'. Dakle, sve se svodi na oko 1,5 miliona KM kako bi se zatvorila finansijska konstrukcija koja je potrebna za ovaj granski kolektivni ugovor. To je preostali detalj koji se mora riješiti, a niko ne smije zaboraviti koliko je zapravo zdravstvo bitno za ovo društvo", naveo je Selimić.

Ukoliko se ne uspiju usaglasiti navedeni detalji, sindikat je spreman protestovati te nastaviti generalni štrajk.

"Kako smo naveli, već su se sinoć nezadovoljni uposlenici zdravstva okupili ispred Zetre i planirali su svakako proteste, kao i nastavak generalnog štrajka, međutim, apelovali smo na strpljenje i svi čekamo petak i krajnji ishod. Mnogo nade polažemo u taj sastanak i vjerujemo da će se sve riješiti. Vjerujem da su svi svjesni da smo radili 80 posto dok smo štrajkovali i to sve zbog toga da građani koji nas plaćaju ne bi ispaštali", naglasio je.

Kontaktirali smo i ministra Vranića koji nam je kratko potvrdio da je danas održan sastanak, ističući da se finalizira priča o granskom kolektivnom ugovoru.