{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pregovori stranaka o pitanju Mostara: Dogovoreno da se nastave dogovarati

13.3.2018. u 15:34
33
52
Pregovori stranaka o pitanju Mostara: Dogovoreno da se nastave dogovarati
33
Druga epizoda pregovora parlamentarnih stranaka o provedbi presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, koja se odnosi na Statut Grada Mostara i održavanje lokalnih izbora, održana je danas u zgradi Vijećnice.
Dogovoreno je da se sastanci nastave uz konkretiziranje modela i pronalaženje zajedničkog nazivnika prihvatljivog svima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici HDZ-a, HDZ 1990, SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a.

Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH, domaćin današnjeg sastanka, nakon završetka je kazao da je sastanak održan u okviru dogovora prvog sastanka iz Hotela Bristol.

"U organizaciji ovog sastanka napravljena je jedna prezentacija koja je imala svoj hronološki slijed i prezentirala sve modele izmjena Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su stavljani u proceduru, ali i one koji su nama lično dostavljeni u pripremi ovog sastanka. SBB ima novi model, kao i SNSD i SDS, te smo zaključili da se za sljedeći sastanak dostave svi ti modeli i krenemo u raspravu o tome šta je zajednički nazivnik o kojem se možemo dogovoriti, da ovaj proces ne prekidamo i idemo u pravcu održavanja izbora za Grad Mostar", kazao je Džeba.

Džeba je kazao kako je bilo dosta govora o modelu koji uključuje izbor dogradonačelnika, o modelu za koji su neke stranke smatrale da je neustavan, a za druge da su ustavni. Zaključak je da na sljedeći sastanak budu pozvani i eksperti ustavnog prava koji bi pregovaračima pomogli u vezi s okvirom koji je trebao i danas biti napravljen.

"Trenutno je na stolu šest modela, četiri koja smo danas prezentirali i dva koja su danas spomenuta. Opet je bilo sporno da li su neka rješenja u skladu s Ustavom, nismo mi ovdje svi pravni eksperti, trebamo zatražiti i tu vrstu pomoći da se ne bismo iscrpljivali kada neko kaže da je njegov model ustavan, a neki drugi nije", izjavio je Džeba.

Rečeno je da u razgovorima dominira dobra atmosfera, da će izbori sigurno biti održani, a da su problemi interpretacije različitih rješenja. Sporne su teme izbora dogradonačelnika i tretmana Centralne zone.

Dogovoreno je da se naredni sastanak organizira ponovo u Vijećnici za petnaest dana, a domaćinstvo je ponudio SDP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: