BiH
0

Pregovori s EU o liberalizaciji viznog režima počinju 26. maja

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić saopćio je danas u Sarajevu da će od 26. maja početi primjena mape puta, odnosno pregovori o liberalizaciji viznog režima s Evropskom unijom.

Špirić je to rekao na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara BiH koja je tematski bila posvećena stvaranju dodatnih kapaciteta za izvršenje obaveza koje stoje pred BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom.

On, međutim, nije mogao potvrditi da će do potpisivanja SAA doći 16. juna, ali je naglasio da se BiH mora ponašati kao da je Sporazum već potpisan da bi njegova primjena počela 1. jula, odnosno kao da je potpisan 16. maja.

Na sjednici je razgovarano o prijedlogu odluke o uspostavi organizacionih jedinica za evropske integracije u organima uprave BiH. Špirić je naveo da je danas bilo korisnih prijedloga i dogovoreno da se obave razgovori s entitetskim vladama i Vladom Distrikta Brčko da bi se na narednoj sjednici došlo do usaglašene platforme koja bi značila jačanje kapaciteta BiH u smislu ispunjavanja obaveza koje će uslijediti nakon potpisivanja SAA.

Vijeće ministara je, također, usvojilo dokument za diskusiju o Četvrtom ekonomskom dijalogu između EU i BiH, koji će 20. maja biti održano u Briselu.

Pozdravljena je odluka Slovenije, predsjedavajuće EU, da dodijeli visoki prioritet procesu evropskih integracija zapadnog Balkana i podržani su stavovi Evropske komisije o namjeri da se počnu razgovori s BiH o liberalizaciji viznog režima.

Vijeće ministara, naveo je Špirić, usvojilo je informaciju Direkcije za evropske integracije o izradi priloga institucija BiH za redovni godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija do 15. juna.

Također, usvojena je informacija o korištenju sredstava iz programa podrške projektima infrastrukture iz IPA fondova. Radi se o 11 značajnih projekata, uključujući izgradnju državnog zatvora, uređenje plovnosti rijeke Save, vodosnabdijevanje Bijeljine...

Usvojen je izvještaj o radu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i obavještajna platforma za ovu godinu, koja će biti proslijeđena Predsjedništvu BiH na razmatranje, koje će je dalje proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Osim toga, Vijeće ministara donijelo je odluku o pripremi ugovora o strateškom partnerstvu s kompanijom Microsoft, budući da software koji koristi danas koristi polulegalno.

Špirić je u odgovoru na pitanje kako komentira izjavu direktora za međunarodne poslove Američkog jevrejskog komiteta rabina Andrewa Bakera da su njegove izjave o ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju bile strašne i da se ne bi smjele događati, kazao da žali što je jedno ugledno ime, kakvo je rabin Baker, zloupotrijebljeno, te da bi volio da ima priliku za sastanak s njim.