{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pregovori parlamentaraca i članova udruženja invalida

F
24.2.2009. u 14:15
0
6
Pregovori parlamentaraca i članova udruženja invalida
0
Pregovori parlamentaraca i članova udruženja invalida
U zgradi poslovnog centra UNITIC u Sarajevu, u kojoj je danas zasjedao Predstavnički dom Federalnog parlamenta, u toku su razgovori predstavnika Parlamenta i više udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom u Federaciji.
Ovaj razgovor je upriličen nakon što je veća grupa članova spomenutih udruženja, a među njima veliki broj osoba s teškoćama sluha i govora, provalila u skupštinsku salu danas oko podne u trenutku kad su poslanici Predstavničkog doma većinom glasova odobrili izmjene jednog federalnog zakona. Time su izrazili nezadovoljstvo što su na osnovu odobrenih zakonskih izmjena poslanici omogućili da Vlada FBiH ubuduće finansira iz budžeta FBiH određene zakonske prinadležnosti samo stopostotnih i devedesetpostotnih neratnih invalida, a ne i korisnika s osamdesetpostotnom, sedamdesetpostotnom i šezdesetpostotnom neratnom invalidnošću, kao što je do sada bio slučaj.

Zadržavanja u zakonu prava samo stopostotnih i devedesetpostotnih invalida predložila je Federalna vlada, nedavno odobrio Dom naroda Federalnog parlamnta, a danas i Predstavnički dom glasovima stranaka parlamentarne većine i uz protivljenje opozicije.

Nakon što su nezadovoljni invalidi ušli u salu u kojoj su takve zakonske izmjene izglasane, povicima i transparentima su iskazali nezadovoljstvo prisutnim članovima Vlade FBiH i Parlamenta. Oni su i dalje u skupštinskoj sali i zahtijevaju da Parlament povuče današnju odluku, u protivnom, ne žele se razići, kako su doznačili.

Na sastanku koji se održava u drugoj sali pregovaraju predstavnici njihovih udruženja i članovi Parlamenta iz pozicije i opozicije. Među parlamentarcima je na ovom sastanku i predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić, a od predstavnika izvršne vlasti potpredsjednica Federacije Spomenka Mićić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: