BiH
0

Pregovori o ukidanju viza mogu biti nastavljeni?

FENA
Zastoj u procesu pregovora o ukidanju viza za zemlje zapadnog Balkana, do kojeg je došlo zbog višesedmičnoga neplaćenog odsustva resornog komesara i potpredsjednika Evropske komisije Franca Frattinija, uskoro bi mogao biti otklonjen.

U očekivanju da će Frattini nakon 28. aprila, do kada je na neplaćenom odsustvu, ipak ostati u Rimu na funkciji talijanskog šefa diplomatije u budućuj Berlusconijevoj vladi, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je konačno odlučio da resor "složenih i osjetljivih poslova pravosuđa, sloboda i sigurnosti" dodijeli potpredsjedniku Evropske komisije, trenutnom povjereniku za saobraćaj i iskusnom francuskom državnom službeniku Jacquesu Barrotu.

Po nalogu predsjednika Barosa, potpredsjednik Barrot već zamjenjuje Frattinija otkako se ovaj talijanski političar, blizak Berlusconiju, prije skoro dva mjeseca uključio u predizbornu kampanju u svojoj zemlji.

"U slučaju da se potpredsjednik Franco Frattini odluči povući sa sadašnjih poslova u Evropskoj komisiji, predsjednik Baroso će zatražiti od potpredsjednika Barrota, koji vrlo uspješno zamjenjuje potpredsjednika Frattinija, da do kraja mandata Komisije preuzme poslove iz njegove nadležnosti. U tom slučaju, novi talijanski kandidat za člana Evropske komisije preuzeo bi poslove Jacquesa Barrota u sektoru saobraćaja", navodi se u saopćenju iz Barrosova kabineta.

Bivši francuski državni sekretar, četverostruki ministar i dosadašnji evropski povjerenik za saobraćaj iskusan je i u vanrednim popunama u Evropskoj uniji, jer je tokom osam posljednjih mjeseci Prodijeva mandata na čelu Evropske komisije obavljao dužnost evropskog povjerenika za regionalnu politiku.

Mandat sadašnje Evropske komisije ističe u novembru naredne godine. Prema svim ranijim obećanjima najviših evropskih zvaničnika, najkasnije do tada trebale bi biti okončane i sve procedure sa zemljama zapadnog Balkana o ukidanju viza.

U sjedištu Evropske unije za DW je nezvanično potvrđeno da bi nakon najnovijih kadrovskih promjena unutar Komisije pregovori o tome mogli biti nastavljeni već sredinom maja.

S nedavnim usvajanjem zakona o reformi policije u Bosni i Hercegovini stvoreni su formalni preduslovi za početak pregovora i sa BiH, koja je do sada bila jedina bez preciznog kalendara o viznim pitanjima.