BiH
0

Pregovori o Stabilizaciji i Pridruživanju BiH sa EU neće početi na desetogodišnjicu Daytonskog sporazuma

PBS/Sarajevo-X
Luxembourg
Luxembourg
Pregovori o Stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom neće početi na desetogodišnjicu Daytonskog sporazuma, zbog odbijanja reforme policije BiH, navodi se u Nacrtu zaključaka sa današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Luxemburgu.

U nacrtu zaključaka ističe se da je Evropska unija spremna da otvori pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH čim budu ispunjeni svi neophodni uslovi i izražava se nada da će do toga doći prije kraja godine. Ministri apeluju na pregovarače o reformi policije, a prije svega na one iz Republike Srpske da povećaju napore kako bi se postigao sporazum u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

Komentirajući zaključke sa sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije održanog danas u Luxembourgu, visoki predstavnik Paddy Ashdown je kazao kako razlika ne može biti očiglednija - pet godina nakon pada Miloševića, Srbija i Crna Gora, nekad iza BiH na putu ka Evropi, sada je brža na putu naprijed zajedno sa ostalim zemljama u regiji. U zaključcima sastanka se navodi da nije moguće da BiH započne pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji do 10. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ashdown navodi da je deset godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napredak BiH prema Evropskoj uniji zaustavljen zbog odbijanja Vlade RS da prihvati načela Evropske komisije u vezi policijske reforme.