BiH
0

Pregovori o reformi policijskih struktura u BiH bit će nastavljeni sredinom augusta

NINA
Nastavak pregovora o reformi policijskih struktura u BiH počet će sredinom kolovoza u okviru domaćih institucija, dok će predstavnici međunarodne zajednice u BiH pregovorima prisustvovati samo na poziv i u slučajevima kada bude bila potrebna njihova tehnička pomoć.

Ovo je zaključeno tokom konzultativnog sastanka predstavnika Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srpske i OHR-a koji je sinoć održan u Banjoj Luci.

Kako je saopštila Vlada Republike Srpske, u sinoćnjim razgovorima u ime Vlade RS-a su sudjelovali predsjednik Vlade Pero Bukejlović, ministar unutrašnjih poslova Darko Matijašević i ministrica finansija Svetlana Cenić.

Cilj je da se pregovori o reformi policije okončaju do datuma koji je definisao povjerenik za proširenje Evropske unije Olli Rehn, kako bi se ispunile preostale obaveze iz Studije izvodljivosti i otvorili pregovori o Sporazumu o procesu stabilizacije i pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Sudionici sinoćnjih razgovora o reformi policijskih struktura u BiH su se suglasili s tim da se tokom pregovora o ovom pitanju pridržavaju načela da “ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”.

Vlada Republike Srpske uputila je početkom jula poziv Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH da, u okviru institucija, nastave razgovore o reformi policijskih struktura u BiH.