Pod mediteranskim suncem
169

Pregovori o izbornom zakonu ulaze u posljednju fazu: Da li će u Neumu pasti dogovor?

B. R.
Hotel u Neumu u kojem će biti pregovori (Foto: E. M./Klix.ba)
Hotel u Neumu u kojem će biti pregovori (Foto: E. M./Klix.ba)
U Neumu se danas nastavljaju pregovori o izmjenama Izbornog zakona te je izgledno da je ovo posljednja prilika za postizanje dogovora po ovom pitanju u ovoj godini.

Evropska zvaničnica Angelina Eichorst i američki diplomata Matthew Palmer u Bosnu i Hercegovinu su ponovo došli sredinom ove sedmice sa ciljem da se riješe ključna politička pitanja. Osim Izbornog zakona, ključno pitanje je i deblokada državne vlasti.

Eichhorst i Palmer su po dolasku u Sarajevo razgovarali s vladajućim i opozicionim strankama iz cijele Bosne i Hercegovine. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je najodgovorniji za političku krizu, je kao uslov za deblokadu vlasti istakao usvajanje zakona kojim će biti kažnjivo nazivanje bilo kojeg kolektiva genocidnim.

SDP i DF su poručili da neće pregovarati o izmjenama Izbornog zakona sve dok se ne okonča blokada državne vlasti i ne zaustavi prijenos nadležnosti s državne vlasti na vlast u Republici Srpskoj. NS i NBL su jučer, 27. januara, također odlučili da ne učestvuju u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona.

Ostale stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine će u Neumu nastaviti pregovarati o izmjenama Izbornog zakona. Eichhorst, Palmer i drugi strani zvaničnici su ranije nekoliko puta poručili da je ovo posljednja prilika da se postigne dogovor. Ukazali su na to da se on mora postići prije ovogodišnjih Općih izbora za koje su naveli da moraju biti održani.

Najveći teret je na SDA i HDZ-u. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ocijenio da će se teško postići dogovor, dok su u HDZ-u optimistični da će se to desiti. Pregovori u Neumu bi trebali trajati do kraja ovog vikenda.