Nebojša Radmanović
0

"Preglasavanje pokušaj stvaranja fiskalne nestabilnosti"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Banjoj Luci da je, jučerašnje preglasavanje u Predsjedništvu BiH u vezi sa državnim budžetom, pokušaj stvaranja fiskalne nestabilnosti u BiH, kao i socijalnih nereda u narednoj godini iza kojih su mogući i politički neredi.

Predsjedništvo BiH jučer je preglasavanjem Radmanovića usvojilo Prijedlog budžeta bh. institucija za 2009. godinu, koji je uvećan za 200 miliona KM u odnosu na Nacrt koji je ponudilo Vijeća ministara od 1,43 milijarde KM, a Radmanović ističe da „nikada nije doživio da se sredstva građana BiH troše kao da su privatno vlasništvo Silajdžića i Komšića, te da su oni postupili rasipnički i neznalački u vrijeme kada se govori o globalnoj krizi“.

On je na pres-konferenciji optužio članove Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića da „time žele da prodube probleme u BiH, te da je njihova odluka pokušaj udara na fiskalnu stabilnost BiH u cjelini, rušenja budžetske stabilnosti, te pokušaj stvaranja budžetskih deficita u entitetima“.

Radmanović ističe da „Komšić i Silajdžić pokušavaju potpuno da unište entitetske budžete i spriječe da građani mogu da ostvaruju određena svoja prava“, jer se, navodi, njihovim potezima „potpuno onemogućuju isplate iz budžeta Federacija BiH za socijalne potrebe, a otežavaju i u RS-u“.

On kaže da građanima „treba reći da je to njihov novac i da dvojica članova Predsjedništva BiH nisu vodili brigu o tome“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je podsjetio i da je Fiskalno vijeće BiH postiglo dogovor o budžetskom okviru, te da je nakon toga uslijedio i dogovor u Prudu, a da jučerašnja odluka u Predsjedništvu BiH predstavlja i „najdirektniji udar na taj dogovor kako bi se on potpuno uništio “.

Naglasio je da sigurno članovi Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, kao i drugi znaju šta znači povećanje državnog budžeta u ovoj situaciji, kao i Zlatko Lagumdžija, ali da će vjerovatno svi oni glasati prema stranačkim smjernicama.

Pošto nema mogućnosti ulaganja veta na jučerašnju odluku Predsjedništva BiH, Radmanović je kazao da utvrđeni budžet ide u parlamentranu proceduru, te da donesen preglasavanjem ne može biti usvojen.

„Postoji mogućnost da se postigne dogovor u okviru parlamentrane većine kako bi se amandmanima ispravio ovaj neozbiljni prijedlog dvojice članova Predsjedništva BiH i onda bismo došli u situaciju da BiH ima budžet za narednu godinu“, rekao je Radmanović.

Dodao je da u suprotnom, BiH očekuje privremeno finansiranje na nivou ove godine i „ko zna kakve krizne situacije“.

On nije isključio i mogućnost da se razgovara o odnosima u vladajućoj koaliciji, navodeći da do toga sigurno neće doći u ovom i naredom mjesecu.