HDZ 1990
0

Preglasavanje hrvatskih ministara je nedopustivo

FENA
HDZ 1990 smatra da je preglasavanje u Vladi Federacije BiH ministara jednog konstitutivnog naroda nedopustivo, posebno kad je riječ o strateškim projektima za Bosnu i Hercegovinu. Posljednje preglasavanje hrvatskih ministara od strane bošnjačkih oko trase koridora Vc štetna je i opasana odluka i s ekonomskog i političkog stajališta, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.

"Činjenica je da je u posljednjih pet-šest godina projekt koridora Vc prošao sve stručne i političke procedure, da je dobio sve potrebne saglasnosti uključujući i onu Federalnog ministarstva okoliša te Federalnog parlamenta. Činjenica je da je postojeća trasa idejnog projekta prihvaćena kao najbolja od 12 razmatranih varijanti.

Činjenica je da postojeća trasa idejnog projekta nije više trasa idejnog projekta već izvedbeni projekt, koji se završava krajem ljeta, upravo na osnovi idejnog projekta. Činjenica da su za sve ovo od preliminarne faze do izvedbenog projekta plaćene desetine miliona maraka.

Činjenica je da je Bosna i Hercegovina upravo na osnovi ovog i ovakvog projekta dobila kredit od EBRD i EIB u visini milijardu maraka i da se zbog ovakve odluke odgađa početak gradnje autoceste na neodređeno vrijeme, pri čemu teče obaveza plaćanja naknade za rezervirana, a nepovučena sredstva, čini takve ekonomske štete državi koji se sada ne mogu niti izračunati.

HDZ 1990 podsjeća da je svojevremeno pokrenuo inicijativu za promjenu načina odlučivanja u vladama entiteta po kojoj bi bilo potrebno za svaku odluku trećina glasova ministara svakoga konstitutivnog naroda. Nažalost, za to nije dobio potporu ni od HDZ-a BiH, a kamoli od drugih političkih stranaka. Još jednom naglašavamo da je nužno promijeniti način odlučivanja u Vladi Federacije BiH.

Činjenica da je jedan konstitutivni, hrvatski narod, preglasan na jednom tako krucijalnom projektu, koji je razvojni i integrirajući za Bosnu i Hercegovinu, pokazuje što nam se sve može dogoditi u budućnosti ako se ne izborimo za potpunu ustavnu jednakopravnost", navodi se u priopćenju.