"Izgubio dimenziju"
281

Prefarban 3D pješački prijelaz na Vilsonovom šetalištu

Klix.ba
Na Vilsonovom šetalištu 3. maja oslikan je prvi 3D pješački prijelaz u Sarajevu. No, nepuni mjesec nakon toga, ovaj prijelaz je izgubio "jednu dimenziju" te sada više nije 3D pješački prijelaz.

Naime, prema fotografijama s mjesta događaja vidljivo je da je neko prefarbao ovaj prijelaz te je nestala optička iluzija 3D prijelaza. Sada je ovaj prijelaz u klasičnoj dvodimenzionalnoj varijanti.

Iako se vjerovalo da je ovaj projekat urađen pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva iz Gradske uprave to su u izjavi za Klix.ba negirali. Tako nisu mogli ni odgovoriti na pitanje ko je prefarbao ovaj prijelaz.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Treba napomenuti da je Grad Sarajevo u budžetu za 2019. godine planirao sredstva za dizajn i oslikavanje 3D pješačkih prijelaza na području grada.

Najavljeno je, naime, da će 3D pješački prijelazi biti napravljeni u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju.

"S obzirom na sve veće gužve na glavnim saobraćajnicama u gradu, posebno onima gdje su smještene javne institucije, neminovna je potreba povećanja nivoa sigurnosti saobraćaja, posebno najranjivijih učesnika u saobraćaju, učenika", saopćili su ranije.