Nebojša Radmanović
0

"Predstavništva RS-a u svijetu nisu ništa loše"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je danas u Prijedoru da nema ništa loše u tome što je RS otvorila svoje Predstavništvo u Briselu, ističući da je to dobar korak i za RS i za BiH.

Tog poteza, naveo je, niko u BiH ne treba da se plaši, već da krene istim putem, jer se još više treba da predstavljamo u Evropi.

Radmanović je novinarima rekao da žali što se u BiH reagira kada RS otvara svoja predstavništva u svijetu.

  • Kada neko krene naprijed, svi skoče na njega, umjesto da ga pohvale za dobar korak i da se povedu za njegovim primjerom, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je, komentirajući najavu predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića da će tužiti neke službenike iz MVP-a jer onemogućavaju kontakte zvaničnika RS-a i evropskih država, iznio stav da prije tužbe treba iscrpiti druge mogućnosti, kao što su razgovori o ponašanju pojedinih ministara ili njihovih pomoćnika.

Izrazio je i nadu da će doći do približavanja stavova trojice članova Predsjedništva BiH u vezi sa zakonom o vanjskim poslovima, koji je skinut s dnevnog reda jučerašnje sjednice Predsjedništva.

Radmanović je danas tokom posjete Prijedoru razgovarao s načelnikom te općine Markom Pavićem te obećao pomoć u rješavanju određenih problema, kao što je slučaj s Rudnikom "Mital", u kojem je doveden u pitanje kompletan godišnji plasman rude zbog povećanja cijene prijevoza Hrvatskih željeznica.

  • Svi nivoi vlasti u BiH moraju biti spremni da pomognu privrednicima u problemima, kada je to moguće, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Načelnik prijedorske općine zatražio je i podršku da bi ta lokalna zajednica ravnopravno učestvovala i prilikom raspodjele sredstava za rješavanje pitanja povratnika i izbjeglih.