BiH
0

Predstavnik studenata: Drugi traže dodatne paviljone, a mi se borimo za hljeb

Piše: M. B.
Studenti koji su došli da se obrazuju u Sarajevu i žive u studentskim domovima i ove zime će se suočiti s istim problemima. Stari prozori koji ne dihtuju, rupe na zidovima do prozora, loše instalacije i loš krov, neki su od problema s kojima će se i ove zime boriti oni koji žive u Studentskom domu Bjelave.

Kako nam je rekao Amir Herić, predsjednik Udruženja studenata Studentskih domova, tople vode i grijanja ima u oba doma, no odavno poznati problemi su još uvijek prisutni.

"Izgleda da je frka koju smo digli u septembru urodila plodom i kantoni su otplatili dobar dio dugovanja, pa je bolja situacija. No, to što plaćamo mi i kantoni su tekući troškovi. I dalje se ništa ne ulaže i ne obnavlja. U Nedžarićima je mnogo bolja situacija, ali nemamo pravi restoran, već improvizirani, dok na Bjelavama imaju restoran, ali su im uvjeti smještaja loši", rekao je Herić za Klix.ba.

Rješenje ovog problema svi vide u donošenju Zakona o studentskom standardu.

"Dok studenti u Banjoj Luci traže da im izgrade dodatne smještajne kapacitete, mi se borimo za kašiku, hljeb, vodu, plin... U Kantonu Sarajevo cuko ima veća prava nego student", dodao je Herić.

Deke, jastuci i madraci stari 20 godina

Predstavnici JU Studentski centar Sarajevo nadali su se da će Skupština prihvatiti kreditno zaduženje KS u okviru kojeg su bila planirana i sredstva za adaptaciju doma na Bjelavama. Dokumentacija je sva spremna, no sredstava nema. Nadaju se da će ih planirati u budžetu za 2014. godinu.

"Voda je poskupjela, isto tako i prehrambeni artikli i sad su nam potrebna značajnija sredstva da bismo održali barem prošlogodišnji nivo. Plin nam se naplaćuje kao da smo preduzeće, a trebali bi nam izaći ususret i naplaćivati kao za domaćinstva, jer mi to ustvari i jesmo", rekao je Emir Kadrić, predsjednik JU Studentski centar Sarajevo.

Kadrić kaže da ga boli to što vlasti ignorišu njihove probleme i ne pokazuju nikakvu volju. U domu na Bjelavama već 30 godina nije ništa promijenjeno, niti obnovljeno. Kadrić ističe kako svake godine peru deke stare 20 godina, stare jastuke, madrace...

"Odgovorno tvrdim da nikada jadnije i čemernije stanje u studentskom standardu nije bilo. Imamo zakone o macama, cukama, žirantima, kinematografiji..., a o studentskom standardu nemamo. Prozori ne dihtuju, okolo su rupe tolike da možete gurnuti ruku, instalacije su loše... To su nehumani uvjeti i čak opasni po život u određenim dijelovima doma", rekao je Kadrić i dodao da imamo kapacitete da budemo jedan od najutjecajnijih univerziteta, ali nemamo prateće kapacitete.

"Umjesto da povećavamo broj visokoobrazovanih ljudi, mi kao da želimo smanjiti i ovo šest posto što ih imamo", dodao je.

Studenti sami organizuju akciju prikupljanja sredstava

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava u svrhu obnove u Studentskom domu Bjelave zajedno s Udruženjem studenata Studentskih domova. Do sada su prikupili 5.000 KM, a od sada planiraju intenzivirati kampanju.

"Postavit ćemo kutije po gradu i institucijama i pokrenuti humanitarni telefon. Nadamo se da ćemo do kraja školske godine prikupiti dovoljno sredstava da obnovimo čitaone, koje su potrebne studentima", rekao je Nurković.

Prvobitni plan bio je da se obnove kupatila koja su neuvjetna, no uprava im je poručila da je za taj poduhvat potrebno mnogo sredstava, jer je potrebno mijenjati sve.

"Cijevi su loše i trebaju se mijenjati, zidovi su truhli, tako da bi to bila velika investicija", dodao je Nurković.

Sudeći prema svemu, studenti će se morati snalaziti i ovu godinu, kao i prethodnih, dok se vlasti ne smiluju i ne pomognu im u realizaciji projekata obnove kako bi živjeli životom dostojnog studenta i čovjeka.