{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PSBiH usvojio rezoluciju o borbi protiv nasilja nad ženama u porodici

F
FENA
28.12.2007. u 12:32
0
0
Predstavnički dom PSBiH usvojio rezoluciju o borbi protiv nasilja nad ženama u porodici
0
Predstavnički dom PSBiH usvojio rezoluciju o borbi protiv nasilja nad ženama u porodici
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas u Sarajevu usvojio Rezoluciju o borbi protiv nasilja nad ženama u porodici, čiji je podnosilac poslanik Vinko Zorić.
Uviđajući da bi učinkovita provedba međunarodnih dokumenata kojima se jamče prava i temeljne slobode, kao i domaćeg zakonodavstva, pridonijela uklanjanju nasilja nad ženama, a ova rezolucija ojačala i upotpunila taj proces, PSBiH poziva sve institucije u BiH i nevladine organizacije da usvoje odgovarajuće zakonodavne i proračunske mjere i planove da bi zaustavile obiteljsko nasilje nad ženama.

U Rezoluciji se navodi da treba da se osigura primjena već usvojenih zakona i mjera na učinkovit način, a posebno da se osigura brži pristup sudovima i efektivno izricanje zaštitnih mjera.

Dodaje se da je žrtva u kaznenom postupku vrlo često potpuno sama bez pravne i psihološke podrške, bez stvarnih saznanja o svojim pravima. Pravo na pomoć u procesu oporavka od pretrpljenog zlostavljana i nasilja je gotovo u cijelosti zapostavljeno.
Rezolucijom se institucije u BiH i nevladine organizacije pozivaju i da rade na uspostavi objekata za podršku žrtvama nasilja u obitelji, obuci osoblja u zdravstvu, policiji, pravosuđu, socijalnim i obrazovnim službama, da pokrenu kampanju za informiranje o nasilju u obitelji i prevenciju te kampanju za otkrivanje žrtava nasilja u obitelji.

Svjesni značenja koje imaju mediji u praćenju, komentiranju i ocjenjivanju društvenih pojava te slijedom toga i na oblikovanju društvene svijesti Rezolucijom se pozivaju mediji da podrže provedbu kampanje Vijeća Evrope.

PSBiH požuruje donošenje dokumenta Vijeća ministara BiH pod nazivom „Strategija borbe protiv obiteljskog nasilja nad ženama“, kao strateškog dokumenta kojim se provode aktivnosti iz ove kampanje i obavezuje ga na redovno izvještavanje o njegovom provođenju.

Poslanici su danas dali suglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija.

S obzirom na to da komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH još nije okončala svoj rad, data je pauza nakon čega bi Predstavnički dom trebao da razmatra odobrenje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: