BiH
0

Predstavnički dom PSBiH sutra o budžetu, Vijeću ministara i općoj sigurnosti

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da u drugom čitanju razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu.

Prijedlog ovog zakona podržala je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, uz pet usaglašenih amandmana koje je usvojila. Ovim amandmanima okvir Prijedloga budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2008. godinu, usvojen od Predsjedništva BiH, svodi se na okvir Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2008. usvojenog od Vijeća ministara BiH u iznosu od 1.186.357.560 KM.

Pred poslanicima bi se trebala naći i Informacija o općoj sigurnosti u BiH, s posebnim osvrtom na maloljetničku delikvenciju.

Na dnevnom redu bi trebalo biti i potvrđivanje imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Ukoliko nadležna parlamentarna komisija do početka sjednice Predstavničkog doma dostavi mišljenje, poslanici će u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi u BiH.

Predviđeno je i razmatranje Informacije Vijeća ministara o aktivnostima u vezi sa formiranjem i radom Komisije ispitivanju istine o stradanju Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Također bi trebao biti razmatran Prijedlog rezolucije o spremnosti BiH za NATO integracije, te data saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlada ostalih zemalja učesnica SEECP-a, Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu, uime Kosova, u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija broj 1224.