{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PSBiH razmatra prijedloge zakona iz oblasti reformi policije

F
10.4.2008. u 23:04
0
0
Predstavnički dom PSBiH razmatra prijedloge zakona iz oblasti reformi policije
0
Predstavnički dom PSBiH razmatra prijedloge zakona iz oblasti reformi policije
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras u Sarajevu razmatra dva Prijedlog zakona iz oblasti reforme policije koje su u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputili članovi kolegija ovoga doma.
Radi se o Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Prijedlogom zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predviđa se osnivanje nezavisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Prijedlogom zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predviđeno je osnivanje direkcije za koordinaciju policijskih tijela, agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i agencije za policijsku podršku, te se utvrđuje njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH.

U oba prijedloga zakona je definirano da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između tijela osnovanih ovom zakonom i lokalnih policijskih tijela, te ostali detalji policijske strukture, biti regulisani nakon reforme Ustava BiH u skladu sa tri principa Evropske komisije i to u dva temeljna zakona: zakon o policijskoj službu BiH i zakon o policijskim službenicima BiH.

Navodi se da će se ovi zakoni zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a bit će usvojeni najkasnije godinu dana nakon usvajanja Ustava BiH.

Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje, navodi se u predloženim zakonima.
U toku je rasprava o ova dva prijedloga zakona, a poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev poslanika Milorada Živkovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: