{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PSBiH razmatra prijedloge zakona iz oblasti reformi policije

F
10.4.2008. u 23:04
0
0
Predstavnički dom PSBiH razmatra prijedloge zakona iz oblasti reformi policije
0
Predstavnički dom PSBiH razmatra prijedloge zakona iz oblasti reformi policije
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras u Sarajevu razmatra dva Prijedlog zakona iz oblasti reforme policije koje su u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputili članovi kolegija ovoga doma.
Radi se o Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Prijedlogom zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predviđa se osnivanje nezavisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Prijedlogom zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predviđeno je osnivanje direkcije za koordinaciju policijskih tijela, agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i agencije za policijsku podršku, te se utvrđuje njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH.

U oba prijedloga zakona je definirano da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između tijela osnovanih ovom zakonom i lokalnih policijskih tijela, te ostali detalji policijske strukture, biti regulisani nakon reforme Ustava BiH u skladu sa tri principa Evropske komisije i to u dva temeljna zakona: zakon o policijskoj službu BiH i zakon o policijskim službenicima BiH.

Navodi se da će se ovi zakoni zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a bit će usvojeni najkasnije godinu dana nakon usvajanja Ustava BiH.

Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje, navodi se u predloženim zakonima.
U toku je rasprava o ova dva prijedloga zakona, a poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev poslanika Milorada Živkovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: