BiH
0

Predstavnički Dom PSBiH raspravlja o povjerenju Vijeću ministara

FENA
Predstavnički Dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu raspravlja o prijedlogu za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

Na jednoj od ranijih sjednica članovi mješovitog Kluba poslanika Tihomir Gligorić, Petar Kunić i Mirko Blagojević pokrenuli su inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara uz obrazloženje da je Vijeće ministara u ovom mandatnom periodu ispoljilo niz slabosti u svome radu.

U obrazloženju inicijative se navodi da je nedopustiv odnos Vijeća ministara prema utvrđivanju načina trošenja donatorskog novca u BiH kao i to da Vijeće ministara nije stvorilo uvjete za provođenje Zakona o javnim nabavkama jer nije formiralo ured za razmatranje žalbi.

Predlagači inicijative, između ostalog, navode i to da se Vijeće ministara neodgovorno odnosi i prema zakonu o visokom obrazovanju, da nije predložilo zakon o restituciji, nije ništa uradilo o pitanju donošenja zakona o sportu te da su veoma slabi efekti rada Uprave za indirektno oporezivanje.

Jedan od podnosilaca inicijative Tihomir Gligorić je na sjednici kao negativnost u radu Vijeća ministara, naveo i aktivnosti na izgradnji autoputa na koridoru Vc.

Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić je odgovorio na svaku od tačaka navedenih u inicijativi za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

Kada je riječ o optužbi da Vijeće ministara nije stvorilo uvjete za provođenje Zakona o javnim nabavkama jer nije formiralo ured za razmatranje žalbi Terzić je kazao da se zakonom o javnim nabavkama uvode svi evropski standardi kada su u pitanju javne nabavke, a da ured nije formiran zbog toga što je prijedlog kandidata nekoliko mjeseci čekao u Predstavničkom domu.

Govoreći o Zakonu o visokom obrazovanju predsjedavajući Vijeća ministara je kazao da je nakon svih usaglašavanja koja su obavljena, prijedlog tog zakona u proceduri u Vijeću ministara koje bi na sjednici naredne sedmice trebalo da se izjasni o njemu.

Potvrdio je da Vijeće ministara nije predložilo zakon o restituciji, ali je učinilo sve da dobije bh. i međunarodne eksperte kako bi predložili zakon koji će omogućiti da budu zadovoljena ljudska prava ali i da bude adekvatan ekonomskim mogućnostima države.

Terzić je kazao da je tačno da nije predložen zakon o sportu, ali da smatra da to što nije donesen jedan zakon u nizu od 170 zakona koje je Vijeće ministara donijelo u svom mandatu, nije razlog za izglasavanje nepovjerenja.

Na zamjerke da Vijeće ministara nije poštovalo zaključke Predstavničkog doma PSBiH Terzić je odgovorio da za neke zaključke nije bilo ni moguće da se provedu.

Naveo je da nije proveden zaključak za formiranje komisije za ispitivanje istine o stradanjima u Sarajevu, te da bi to moglo otvoriti proces formiranja sličnih komisija za sve gradove u BiH.

Terzić je istaknuo kako u BiH treba formirati komisiju koja će utvrditi istinu na cijelom prostoru BiH.

Kada su u pitanju aktivnosti na izgradnji autoputa na koridoru Vc predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da je ponosan što je ovo Vijeće ministara uspjelo omogućiti da se realizira projekt koridor Vc.

Prema njegovim riječima BiH ima projektnu dokumentaciju za koju je našla novaca u BiH i nije se zaduživala, te je podsjetio da je resorno ministarstvo raspisalo međunarodni pozivni tender za sve koji su zainteresirani da se prijave.

U toku je rasprava poslanika o inicijativi za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.