Sjednica u Sarajevu
0

Predstavnički dom PSBiH o protuminskom djelovanju

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici sazvanoj za danas u Sarajevu trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini.

Predloženim zakonom predviđeno je da se Centar za uklanjanje mina u BiH transformira u Agenciju za protuminsko djelovanje u BiH kao upravnu organizaciju u sastavu Ministarstva civilnih poslova.

Ovaj zakon stvara uvjete za sufinansiranje provođenja strategije BiH 2009-2019. na svim nivoima vlasti.

Poslanici bi trebalo da u drugom čitanju razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji te u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Godišnja platforma o sigurnosno-obavještajnoj politici, Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2008. godinu, Izvještaj revizije učinka o temi "Proces zapošljavanja državnih službenika u institucijama BiH" (podnosilac: Ured za reviziju institucija BiH) te Privremeni izvještaj Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava.

Dom bi se trebao izjasniti i o inicijativi poslanika Remzije Kadrića i Adema Huskića za raspravu o temi "Dostignuti nivo implementacije Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH“.