{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PSBiH o napadima na novinare

F
4.3.2009. u 18:45
0
0
Predstavnički dom PSBiH o napadima na novinare
0
Predstavnički dom PSBiH o napadima na novinare
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao prijedlog zaključaka u vezi s "kontinuiranim napadima na novinare i novinarsku profesiju, s posebnim osvrtom na ugrožavanje nezavisnog medijskog izvještavanja u BiH“, koje je predložio poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.
Bećirović je predložio nekoliko zaključaka među kojima i onaj prema kojem bi Predstavnički dom PSBiH najoštrije osudio učestale napade na novinare u BiH kao i svaki atak na novinarsku profesiju i sprečavanje informiranja javnosti.

Također je predložio zaključak da Predstavnički dom traži od nadležnih organa hitno provođenje detaljnih istraga i poduzimanje zakonskih mjera za sankcionisanje svih izvršilaca napada na novinare u BiH.

Jedan od predloženih zaključaka je i da Predstavnički dom ocjenjuje da su posljednji napadi na novinare atak na medijske slobode i prava novinara na slobodan rad.

Sloboda govora i sloboda mišljenja temeljni su principi svakog otvorenog i demokratskog društva, a svako ugrožavanje ovih prava direktan je napad na slobodu javne riječi, jedan je od predloženih zaključaka.

Također, predložen je zaključak da se zaduži Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu informaciju o stanju sigurnosti novinara u BiH.

S obzirom na to da su izneseni različiti stavovi pojedinih poslanika o predloženim zaključcima, čuo se i prijedlog da se za narednu sjednicu pripremi prijedlog zaključaka koji bi uvažavali sugestije iznesene tokom diskusije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: