BiH
0

Predstavnički dom PSBiH o napadima na novinare

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao prijedlog zaključaka u vezi s "kontinuiranim napadima na novinare i novinarsku profesiju, s posebnim osvrtom na ugrožavanje nezavisnog medijskog izvještavanja u BiH“, koje je predložio poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Bećirović je predložio nekoliko zaključaka među kojima i onaj prema kojem bi Predstavnički dom PSBiH najoštrije osudio učestale napade na novinare u BiH kao i svaki atak na novinarsku profesiju i sprečavanje informiranja javnosti.

Također je predložio zaključak da Predstavnički dom traži od nadležnih organa hitno provođenje detaljnih istraga i poduzimanje zakonskih mjera za sankcionisanje svih izvršilaca napada na novinare u BiH.

Jedan od predloženih zaključaka je i da Predstavnički dom ocjenjuje da su posljednji napadi na novinare atak na medijske slobode i prava novinara na slobodan rad.

Sloboda govora i sloboda mišljenja temeljni su principi svakog otvorenog i demokratskog društva, a svako ugrožavanje ovih prava direktan je napad na slobodu javne riječi, jedan je od predloženih zaključaka.

Također, predložen je zaključak da se zaduži Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu informaciju o stanju sigurnosti novinara u BiH.

S obzirom na to da su izneseni različiti stavovi pojedinih poslanika o predloženim zaključcima, čuo se i prijedlog da se za narednu sjednicu pripremi prijedlog zaključaka koji bi uvažavali sugestije iznesene tokom diskusije.