BiH
0

Predstavnički dom PSBiH: Kandidati za ombudsmene nisu dobili potrebnu entitetsku većinu

FENA
Prestavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije završio proceduru imenovanja Ombudsmena za ljudska prava BiH jer kandidati iz bošnjačkog i srpskog naroda nisu dobili potrebnu entitetsku većinu za imenovanja.

Kandiat iz hrvatskog naroda Mariofil Ljubić dobio je podršku poslanika, ali kandidati iz bošnjačkog i srpskog naroda Emina Halilović i Vitomir Popović nisu imali potrebnu entitetsku većinu, tako da će uslijediti usaglašavanje kolegija za ta dva kandidata.

Poslanici su imenovali Irenu Hadžiabdić za člana Centralne izborne komisije BiH iz reda ostalih, te Nikolu Pejića za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

Kolegij Predsatavničkog doma obavit će usaglašavanje kada je riječ o imenovanju Mensura Šehagića za člana Komisije za koncesije BiH, te Ljerke Marić za direktoricu Direkcije za ekonomsko planiranje jer oni danas nisu dobili potrbnu entitetsku većinu.

Danas su imenovana i tri člana iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju za izbor Nezavisne revizorske kuće za reviziju godišnjih financijskih izvještaja Ureda za reviziju BiH. Imenovani su poslanici Sadik Bahtić, Lazar Prodanović i Velimir Jukić.