BiH
0

Predstavnički dom PSBiH danas o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije s izvještajima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koja nije podržala predložena zakonska rješenja.

Radi se o Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlogu zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost nije podržala prijedloge ovih zakona u amandmanskoj fazi, a odbacila je i sve uložene amandmane. Predložene zakone podržali su članovi Komisije iz SNSD-a, Stranke za BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., dok su protiv bili članovi komisije iz SDA, SDS-a i SDP-a BiH.

Prijedlogom zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predviđa se osnivanje direkcije za koordinaciju policijskih tijela, agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i agencije za policijsku podršku, utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH.

Prijedlogom zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predviđa se osnivanje nezavisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana, utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati i Prijedlog Rezolucije o spremnosti Bosne i Hercegovine za NATO-integracije, čiji su predlagači Milorad Živković i Halid Genjac.

Predviđeno je i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma među kojima i sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlada ostalih zemalja učesnica SEECP-a, Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu uime Kosova, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija broj 1244.

Po okončanju ove, najavljeno je održavanje još jedne sjednice Predstavničkog doma PSBiH.