{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PSBiH danas o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije

F
18.3.2008. u 07:00
0
0
Predstavnički dom PSBiH danas o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije
0
Predstavnički dom PSBiH danas o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije s izvještajima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koja nije podržala predložena zakonska rješenja.
Radi se o Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlogu zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost nije podržala prijedloge ovih zakona u amandmanskoj fazi, a odbacila je i sve uložene amandmane. Predložene zakone podržali su članovi Komisije iz SNSD-a, Stranke za BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., dok su protiv bili članovi komisije iz SDA, SDS-a i SDP-a BiH.

Prijedlogom zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predviđa se osnivanje direkcije za koordinaciju policijskih tijela, agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i agencije za policijsku podršku, utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH.

Prijedlogom zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predviđa se osnivanje nezavisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana, utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati i Prijedlog Rezolucije o spremnosti Bosne i Hercegovine za NATO-integracije, čiji su predlagači Milorad Živković i Halid Genjac.

Predviđeno je i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma među kojima i sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlada ostalih zemalja učesnica SEECP-a, Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu uime Kosova, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija broj 1244.

Po okončanju ove, najavljeno je održavanje još jedne sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: