BiH
0

Predstavnički dom PSBiH danas o Prijedlogu zakona o sportu u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu u drugom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o sportu u Bosni i Hercegovini.

Prilikom rasprave o dnevnom redu neki poslanici su predlagali da se ovaj zakon skine s dnevnog reda današnje sjednice uz obrazloženje da im je kasno dostavljen izvještaj Radne grupe za usaglašavanje amandmana na predloženi zakon, te da nemaju dovoljno vremena da kvalitetno razmotre dostavljeni materijal. Ovaj prijedlog nije dobio potrebnu podršku poslanika tako da će danas biti razmatran prijedlog ovog zakona.

U drugom čitanju će biti razmatrani i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, Prijedlog zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera te Prijedlog zakona o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina.

Poslanici će u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o denacionalizaciji. Predviđeno je i razmatranje u prvom čitanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači poslanici Šefik Džaferović, Niko Lozančić i Milorad Živković.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, s mišljenjem Komisije za finansije i budžet, čiji je predlagač poslanik Branko Dokić kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, s Mišljenjem Komisije za finansije i budžet, koji je predložio poslanik Jerko Ivanković Lijanović.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inozemstvu; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi i zaštiti naziva Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odlikovanjima BiH.

Također u prvom čitanju će biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH čiji je predlagač Komisija za saobraćaj i komunikacije.

U dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog zaključaka Komisije za saobraćaj i komunikacije povodom razmatranja Izvještaja o radu i poslovanju Javnog RTV servisa BiH, s Izvještajem o radu Upravnog odbora Javnog RTV servisa te rasprava o temi: Vijeće Evrope i njegove aktivnosti.

Poslanici su na početku sjednice minutom šutnje odali počast makedonskim vojnicima koji su poginuli u helikopterskoj nesreći prilikom povratka iz mirovne misije u BiH.