{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PSBiH danas o posljedicama poplava

F
28.5.2014. u 08:11
2
5
Predstavnički dom PSBiH danas o posljedicama poplava
2
Predstavnički dom PSBiH danas o posljedicama poplava
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas bi trebalo da razmatra Informaciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće u Bosni i Hercegovini.
Trebao bi biti razmatran i zahtjev poslanika Denisa Bećirovića (SDPBiH) da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za donošenje predložene dopune Krivičnog zakona BiH je potreba za strožijim kažnjavanjem počinilaca krivičnih djela koji koriste stanje prirodne nesreće da bi činili krivična djela i na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist.

"Nakon posjeta desetinama općina i mjesnih zajednica koje su pogođene prirodnom katastrofom usljed poplava, klizišta itd., u razgovoru s građanima na licu mjesta u dosta slučajeva sam uočio da, pored svih drugih nedaća i problema s kojima se suočavaju građani koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom, imamo čak i situaciju da pojedine napuštene domove pljačkaju kriminalci i da koriste ovu prirodnu nesreću u nedopustive svrhe", kazao je Bećirović Agenciji Fena.

Dodao je da je, imajući to u vidu, pripremio dopune Krivičnog zakona BiH "kako bismo ovu materiju na odgovarajući način regulirali i pooštrili kazne za kriminalce koji se bave ovakvim aktivnostima“.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH trebalo bi da se nađe i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama BiH razmatraju po hitnom postupku.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po skraćenom postupku.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije i Mišljenjem Komisije za saobraćaj i komunikacije.

Poslanici bi, između ostalog, u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: