BiH
0

Predstavnički dom prihvatio zahtjev civilnih žrtava rata

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtjev Unije civilnih žrtava rata FBiH da lične mjesečne invalidnine ove populacije u FBiH iznose 70 posto od odgovarajućih primanja ratnih vojnih invalida. Takvu odredbu Dom je prihvatio na današnjoj sjednici u Sarajevu tako što je odobrio odgovarajuće izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Spomenutih 70 posto od primanja RVI treba osigurati tako što će Federacija osigurati 50, a 20 posto kantoni, stoji u prihvaćenom tekstu.

Njegovom prihvatanju u Predstavničkom domu prethodio je posebni sastanak predsjednika klubova parlamentarnih stranaka s predstavnicima Vlade FBiH i Unije civilnih žrtava rata FBiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Radovan Vignjević prisustvovao je tom sastanku uime Vlade. Prema njegovim riječima, on se protivio ovakvom rješenju «čisto iz finansijskih razloga», ali su ga na spomenutom sastanku odobrili predstavnici stranaka i Unije civilnih žrtava rata, a potom i poslanici Predstavničkog doma.

"Ovo predstavlja znatno opterećenje za federalni budžet", kazao je novinarima ministar Vignjević i dodao da će Vladi biti potreban «čarobni štapić» za implementaciju ovako izmijenjenog zakona.

Međutim, predstavnici Unije civilnih žrtava rata, od kojih je njih oko 200 protestovalo od jutros ispred zgrade Parlamenta, tražeći upravo da im bude osigurano 70 posto od primanja RVI, izuzetno su zadovoljni postignutim. Njihov predstavnik Omer Mušić zahvalio je poslanicima Predstavničkog doma što su ispoštovali ovaj zahtjev.

Nakon prihvatanja zakonskih izmjena, civilne žrtve rata okupljene od jutros na protestu ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu su se razišli.

Sjednica Predstavničkog doma nastavljena je raspravom o Prijedlogu zakona o pravima izabranih dužnosnika i nosilaca izvršnih funkcija u federalnoj vlasti.