FBiH
0

Predstavnički dom prihvatio Prijedlog zakona o pomilovanju

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjem zasjedanju prihvatio je Prijedlog zakona o pomilovanju uz određeni broj amandmana.

Ovaj prijedlog, kako je u obrazloženju poslanicima istakao federalni ministar pravde Feliks Vidović, rezultat je potrebe usklađivanja s Ustavom Federacije i zakonom na državnom nivou, a u vezi je s odlukom visokog predstavnika iz 2005. kojom je privremeno obustavljeno ovlaštenje za davanje pomilovanja za krivičnopravne sankcije.

Njime se propisuje tijelo nadležno za davanje pomilovanja, krivična djela za koja se pomilovanje ne može dati, oblici pomilovanja i postupak u vezi s pomilovanjem za krivična djela iz nadležnosti Federacije BiH.

Predloženi amandmani za predlagača zakona, Vladu FBiH, bili su prihvatljivi u dijelu koji se odnosi na formiranje komisije za pomilovanje u smislu da se ispoštuje nacionalna zastupljenost, zatim da se pomilovanje ne može dati dva puta, te da je Ministarstvo pravde dužno u roku 60 dana od prijema molbe za pomilovanje da je proslijedi na Ured predsjednika FBiH.

Predložena varijanta je bila da se pomilovanje ne može dati za krivična djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocid, ali je prihvatanjem određenih amandmana to prošireno na još određeni broj krivičnih djela.

Tokom rasprave postavljeno je pitanje usklađenosti pojedinih odredbi s Ustavom FBiH, te naglašena potreba da se dobije kvalitetno rješenje koje bi onemogućilo bilo kakve zloupotrebe.

Prihvaćen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, koje je predložio Klub zastupnika SDP-a. Kako je obrazloženo, zbog velikog broja radnika u srednjem životnom dobu koji su u tranzicijskim procesima u FBiH ostali ili će ostati bez posla i bez izgleda za novo zaposlenje, a koji do 31. decembra 2008. neće ispuniti uvjete, posebno po osnovu godina života, za sticanje prava na (prijevremenu) starosnu penziji, po osnovu člana 137. neophodno je produžiti rok za penzionisanje jer je to jedan način za reguliranje njihovog statusa. Taj rok je produžen do 2012. godine.

Termin nastavka danas započete 18. redovne sjednice bit će naknadno utvrđen, a mogući termin vanrednog zasjedanja Predstavničkog doma Federalnog parlamenta je 29. decembar kada će poslanici razmatrati prijedlog budžeta Federacije BiH za 2009. godinu.