BiH
2

Predstavnički dom prekinuo sjednicu, naredne sedmice očitovanje o zakonu o PIO

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić izvijestio je poslanike da se na današnjoj sjednici ne mogu izjasniti o podnesenim amandmanima na predloženi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju i na izmjene i dopune Zakona o radu dok o tome ne zauzmu stav nadležna radna tijela i Zakonodavno-pravna komisija ovog doma.

"To je odlučio Kolegij doma što je u skladu s Poslovnikom", rekao je Mušić, dodajući da će naredna sjednica najvjerovatnije biti održana za sedam dana.

Ukupno je 91 amandman podnesen na Prijedlog zakona o PIO, a sedam na izmjene i dopune Zakona o radu.

Ranije, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je Feni da predloženi koeficijent za izračunavanje visine budućih penzija iznosi 13,6.

"Dodatni izračuni kažu da je 13,6 gornji limit održivosti prema GDP-u od 2,4. U slučaju povećanja GDP-a od 3,4 ili 3,5, dvije godine uzastopno, koeficijent od 14,3 mogao bi biti održiv. Međutim, u ovom trenutku nije realan", kaže Drljača.

Naglasio je i to da izmjene i dopune Zakona o radu potrebne kako bi se ovo zakonsko rješenje poboljšalo i učinilo praktičnijim.

Nakon navedene odluke Kolegija sjednica Predstavničkog doma je prekinuta, na kojoj je ostalo da poslanici razmatraju Izvještaj o radu Vlade FBiH za prošlu godinu, Nacrt Programa rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2017. godinu, te izvještaj o prošlogodišnjem radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.