BiH
0

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio više nacrta zakona

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je u Sarajevu usvojio nacrte zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa i tkiva u svrhu liječenja, o ugostiteljskoj djelatnosti i o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Vlada Federacije BiH je utvrdila Nacrt zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa i tkiva u svrhu liječenja polazeći od temeljnog ljudskog prava na život te uvažavajući presađivanje organa kao općeprihvaćen medicinski, etički, psihički, ekonomski i društveno opravdan način liječenja.

U poglavlju o temeljnim odredbama utvrđeno je da se nove zakonske odredbe ne primjenjuju na organe i tkiva za reprodukciju, organe i tkiva zametaka ili fetusa te na krv i krvne pripravke.

Za uzete organe i tkiva zabranjeno je davati i primati bilo kakvu novčanu naknadu ili ostvariti kakvu drugu pogodnost, predviđeno je ovim zakonom.

To se ne odnosi na naknadu živim darovateljima za izgubljenu zaradu ili druge opravdane troškove izazvane uzimanjem organa ili tkiva, na opravdanu naknadu za potrebne zdravstvene ili tehničke usluge u vezi s presađivanjem te na naknadu u slučaju prekomjerne štete kao posljedice uzimanja organa i tkiva za živog davatelja.

Zakon zabranjuje oglašavanje potrebe ili dostupnosti organa i tkiva te njihovu trgovinu i predviđa kazne od jedne do 12 godina zatvora.

Danas usvojenim Nacrtom zakona o ugostiteljskoj djelatnosti uređuju se uvjeti za obavljanje te djelatnosti, osnivanje i prestanak rada ugostiteljske radnje, poslovni prostor, razvrstavanje i kategorizacija ugostiteljskih objekata, ugostiteljske usluge u domaćinstvu, seoskom domaćinstvu i na plovnom objektu.

Pored definiranja ugostiteljske djelatnosti, Nacrtom se propisuju subjekti koji mogu obavljati tu djelatnost i uvjeti za njeno obavljanje.

Nacrt zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa treba da doprinese stvaranju boljih pretpostavki za poštivanje poreznih i drugih zakona i boljoj naplati poreza i doprinosa.

Ovaj nacrt zakona predviđa uspostavu i vođenje jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa za socijalno osiguranje, uspostavlja novi sustav izvještavanja o obračunatim i naplaćenim doprinosima i propisuje postupak korištenja i zaštite pokazatelja.