{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio rebalans budžeta da bi se izmirile boračke naknade

F
12.12.2007. u 13:10
0
0
Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio rebalans budžeta da bi se izmirile boračke naknade
0
Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio rebalans budžeta da bi se izmirile boračke naknade
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH koji je predložila Federalna vlada da bi osigurala 40,7 miliona KM, koliko nedostaje za isplatu naknada nezaposlenim demobiliziranim borcima u FBiH za posljednji kvartal ove godine.
Danas u 13 sati u Sarajevu počet će i vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH koji također mora odobriti rebalans da bi izmijenjeni federalni budžet stupio na snagu.

"Ukupni rebalans ostaje na istom nivou 1,586 milijardi KM i nema povećanja proračuna“, istakao je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, dodajući da će sva ministarstva morati planirati smanjenja na određenim pozicijama.

Prijedlog rebalansa u parlamentarnu proceduru Federalna vlada je uputila po hitnom postupku.

Opozicija u Predstavničkom domu, mada je kao i parlamentarna većina danas glasala "za", smatra da su rebalans iznudili demobilizirani borci. Pokazalo se da je zakon prema kojem borcima pripadaju mjesečne naknade od 150 KM za vrijeme dok su nezaposleni tipični predizborni trik jer je donesen uoči samih općih izbora u BiH održanih oktobra prošle godine, navela je opozicija.

Zbog toga je poslanički Klub Socijaldemokratske partije BiH, nakon što je Predstavnički dom danas u cjelini odobrio rebalans budžeta radi izmirenja boračkih naknada, bezuspješno predlagao i zaključak da Vlada FBiH u federalnom budžetu za iduću godinu predvidi dovoljno novca za punu implementaciju ovog zakona. To nije podržala parlamentarna većina, a ni federalni premijer Nedžad Branković. On je zamolio poslanike da ne prihvate ovako formulirani zaključak jer, obrazložio je, Federalna vlada nije jedina instanca u Federaciji koja učestvuje u implementaciji Zakona.

Odobravanjem ovakvog zaključka, amnestirale bi se druge, kantonalne instance, a među njima zavodi za zapošljavanje, koje su također zadužene za njegovo provođenje, kazao je premijer.

Za razliku od prijedloga SDP-a, Predstavnički dom, nakon što je odobrio rebalans budžeta, prihvatio je više zaključaka predloženih iz poslaničkog kluba Stranke za BiH.

Njima je između ostalog Vlada obavezana da Parlamentu dostavi za 60 dana izvještaj o inspekciji rada svih organizacionih cjelina zavoda za zapošljavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: