Značajna reforma
84

Predstavnički dom odobrio Strategiju razvoja Federacije BiH

G. M.
Amer Obradović (Foto: T. S./Klix.ba)
Amer Obradović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici Federalnoj vladi predloženu Strategiju razvoja Federacije BiH za period 2021. - 2027. godina.

Vlada je navela da je riječ o integrisanom, multisektorskom strateškom dokumentu koji definira javne politike i usmjerava socio-ekonomski razvoj na teritoriji FBiH u narednih sedam godina. Ovim dokumentom su definisana četiri strateška cilja i 18 prioriteta, a unutar ciljeva i prioriteta je definisano 78 mjera za implementaciju.

Na ovu vijest reagirao je zastupnik u Predstavničkom domu Amer Obradović.

"Iako sam bio skeptičan prije nego što sam isčitao materijal, mogu reći da se radi o dobro pripremljenom materijalu i da predstavlja jedan dobar pristup, o čemu ne svjedočimo često kada materijali dolaze od Vlade", napisao je Obradović.

Posebno ga, rekao je, veseli dobro razumijevanje naših loših ekonomskih parametara, te potrebe uvođenja tzv. ofanzivnih mjera u ekonomiji, s obzirom na saznanje da za ekonomiju FBiH nisu prihvatljive stope rasta BDP-a niže od šest do sedam posto godišnje, a za tako nešto je neophodno imati stopu rasta produktivnosti od minimalno tri do pet posto godišnje.

"Trebamo znati da je u poslijeratnom periodu FBiH je samo 2006. ta stopa rasta bila 5,5 posto i 2008. godine (5,3 posto), odnosno blizu ciljane stope rasta BDP-a od šest do sedam posto, što nam govori koliko će to teško u stvarnosti biti i ostvareno", dodao je.

Također, drago mu je da se u strategiji predviđaju značajnija sredstva za nauku, kulturu, kreativnu industriju, sport, inovacije...

"Bilo je govora o dekarbonizaciji na ranijim tačkama dnevnog reda, a ja lično podržavam što se u ovom dokumentu tretira restrukturiranje elektroenergetskog sektora i potreba smanjenja proizvodnje električne energije iz uglja, a da se poveća proizvodnja iz obnovljivih izbora energije. Nema sumnje da će ova reforma biti jedna od najizazovnijih, ali bih volio da se ostvare ciljevi koji su ovdje zacrtani", dodao je.