{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom odobrio reblans budžeta FBiH

F
26.7.2011. u 20:11
0
1
Predstavnički dom odobrio reblans budžeta FBiH
0
Predstavnički dom odobrio reblans budžeta FBiH
Foto: Arhiv
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta predložen iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.
U paketu s rebalansom Vladi su odobrene predložene izmjene pratećeg akta, Zakona o izvršenju budžeta.

Ako rebalans odobri i Dom naroda na sjednici zakazanoj za 28. juli, nova ukupna budžetska cifra entitetskog budžeta bit će 1.735.797.000 KM na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.

To je za 36,5 miliona KM ili za 2,15 posto više u odnosu na sadašnji budžet.

Najznačajnije izmjene, u pogledu umanjenja sredstava, izvršene su na naknadama troškova zaposlenih (2,4 miliona KM), izdacima za materijal i usluge (0,8 miliona KM), nabavci stalnih sredstava (2,0 miliona KM). Na taj način je omogućeno da se izvrši povećanje tekućih transfera u ukupnom iznosu od 48,2 miliona KM, od čega se najveći dio odnosi na naknade boračkim kategorijama.

U skladu s ranijim zaključcima Parlamenta FBiH, kojima je naloženo Vladi FBiH da se svim boračkim kategorijama osiguraju redovne isplate i prinadležnosti bez umanjenja, planirano je za 34,55 miliona KM povećanje po osnovu invalidnina, za 2,9 miliona KM po osnovu implementacije Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja te dva miliona KM za sufinansiranje Fondacije za održivi razvoj OdRaz.

Također je za 14 miliona KM povećan transfer za osobe s invaliditetom - neratni invalidi po osnovu isplate duga po zakonu koji je važio do 11. 3. 2009. godine, dok je u okviru tekućih transfera drugim nivoima dodato 13,6 miliona KM za Zavod zdravstvenog osiguranja po osnovu pokrića gubitka Fonda solidarnosti i 2 miliona KM za Fond PIO po osnovu povećanja minimalnih penzija.

Za programe podrške razvoja regije Srebrenica (što nije učinjeno u aktuelnom budžetu za 2011. godinu), a na osnovu opredjeljenja Vlade FBiH da sufinansira održivi povratak na ovom području, planirano je tri miliona KM.

U vezi s finansiranjem povratka u Srebrenicu, šef poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara neuspješno je predlagao amandman uz tekst rebalansa, a glasio je da se za srebreničke povratnike osigura još blizu milion KM, i to umanjenjem iznosa iz budžetskog razdjela predviđenog za ured predsjednika FBiH.

Nakon jednog kruga općeg, elektronskog glasanja, u kojem Čavarin amandman nije dobio potrebnu većinu glasova, on je zatražio pojedinačno izjašnjavanje prozivkom.

Poslanički klub Socijaldemokratske partije (SDP) BiH zatražio je potom petnaestominutnu pauzu, a nakon njenog isteka, Čavarina inicijativa je iz poslaničkih klupa SDP-a ocijenjena kao neiskrena.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) je okvalificirana kao politikantstvo i "naglo interesovanje HDZ-a za Srebrenicu" tek nakon što je došao u opoziciju. Kao nekadašnji učesnik u vlasti FBiH, HDZ je glasao protiv slične inicijative, rečeno je iz klupa SDA.

Čavarinoj incijativi pridružili su se iz Stranke za BiH, kao i Saveza za bolju budućnost BiH, ali je na koncu inicijativa odbijena jer nije bilo dovoljno glasova za nju u pojedinačnom izjašnjavanju svih poslanika Predstavničkog doma prozivkom.

Za je glasalo 25 poslanika, protiv 27, a suzdržanih je bilo 28.

Sjednica je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: