{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o rehabilitaciji

F
24.3.2009. u 16:18
0
0
Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o rehabilitaciji
0
Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o rehabilitaciji
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.
Taj tekst predviđa zapošljavanje ovih osoba pod općim i posebnim uvjetima, odnosno na otvorenom tržištu rada i u ustanovi ili privrednom društvu koje je osnovano radi zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Uprkos protivljenju predlagača ovog zakona, poslanici su usvojili amandman uz ovaj tekst koji nalaže posebnu definiciju statusa tzv. zaštitnih radionica predviđenih za uposlenike invalide.

- Status zaštitne radionice ostvaruje privredno društvo za zapošljavanje osoba s invaliditetom ako u odnosu na ukupni broj zaposlenih, zapošljava 40 posto sa 100 postotnim invaliditetom koja u skladu sa zakonom ostvaraju pravo na pomoć i njegu od druge osobe, a najmanje šest osoba s takvim invaliditetom.

Status zaštitne radionice ostvaruje privredno društvo i ako u odnosu na ukupan broj zaposlenih, zapošljava 40 posto osoba sa 70 postotnim invaliditetom, a najmanje šest osoba s takvim oštećenjem organizma, tekst je ovog amandmana.

Poslanici Predstavničkog doma na današnjoj sjednici odobrili su također Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Poslanica Aida Brčić rekla je da se ovim tekstom želi unaprijediti postojeća federalna regulativa iz ove oblasti, a posebno u dijelu o zaštiti žrtava nasilja i sankcioniranju počinilaca.

Prema podacima iz 2007. godine koje je istakla poslanica Brčić u Federaciji je od 1.469 krivičnih djela protiv života i tijela, bilo 775 slučajeva nasilja u porodici.
Sjednica je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: