Parlament FBiH
0

Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o rehabilitaciji

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Taj tekst predviđa zapošljavanje ovih osoba pod općim i posebnim uvjetima, odnosno na otvorenom tržištu rada i u ustanovi ili privrednom društvu koje je osnovano radi zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Uprkos protivljenju predlagača ovog zakona, poslanici su usvojili amandman uz ovaj tekst koji nalaže posebnu definiciju statusa tzv. zaštitnih radionica predviđenih za uposlenike invalide.

  • Status zaštitne radionice ostvaruje privredno društvo za zapošljavanje osoba s invaliditetom ako u odnosu na ukupni broj zaposlenih, zapošljava 40 posto sa 100 postotnim invaliditetom koja u skladu sa zakonom ostvaraju pravo na pomoć i njegu od druge osobe, a najmanje šest osoba s takvim invaliditetom.

Status zaštitne radionice ostvaruje privredno društvo i ako u odnosu na ukupan broj zaposlenih, zapošljava 40 posto osoba sa 70 postotnim invaliditetom, a najmanje šest osoba s takvim oštećenjem organizma, tekst je ovog amandmana.

Poslanici Predstavničkog doma na današnjoj sjednici odobrili su također Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Poslanica Aida Brčić rekla je da se ovim tekstom želi unaprijediti postojeća federalna regulativa iz ove oblasti, a posebno u dijelu o zaštiti žrtava nasilja i sankcioniranju počinilaca.

Prema podacima iz 2007. godine koje je istakla poslanica Brčić u Federaciji je od 1.469 krivičnih djela protiv života i tijela, bilo 775 slučajeva nasilja u porodici. Sjednica je u toku.