BiH
1

Predstavnički dom odobrio kreditno zaduživanje za Univerzitet u Bihaću

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovini odobrili su većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i Raiffeisen Bank International AG za finansiranje projekta modernizacije Univerziteta u Bihaću.

Ovdje je riječ o novcu od 5 miliona eura koje u vidu beskamatnog kredita s rokom otplate od 11,5 godina i grejs periodom od godinu dana, treba da otplaćuje Unsko-sanski kanton. Za razliku od te odluke, većina poslanika je sugerirala federalnom ministru finansija Anti Krajini da povuče iz procedure Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditu između BiH i UniCredit bank Austria AG za finansiranje Projekta nabavke medicinske opreme za Opću bolnicu "Prim. dr Abdulah Nakaš", u iznosu od 7.475.000 eura.

Ministar Krajina je povukao predloženu odluku dok se ne očituje Skupština Sarajevskog kantona, kako je rečeno, a poslanici koji su tražili povlačenje, kao osnovni razlog su naveli da sarajevska kantonalna skupština nije dala njen stav o kreditu. Mišljenje skupštine je potrebno jer kredit za bolnicu “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, također beskamatni, s petogodišnjim grejs periodom, treba da otplaćuje Sarajevski kanton, navedeno je.

Poslanica SDP-a Aida Brčić prethodno je navela da je slično kreditno zaduženje, predlagano za opremanje kantonalne bolnice u Zenici, odbila Skupština Zeničko-dobojskog kantona jer se ispostavilo da predviđena austrijska firma dobavljač nudi preskupu opremu. Brčić je navela primjere da je ponuđena cijena držača za toaletni papir u zeničkom slučaju bila gotovo 300 eura, a vješalice za kapute oko 1.000 eura.

Tokom ove sjednice Predstavničkog doma, poslanici su odobrili predložene finansijske planove za 2013. Federalnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju, Federalnom zavodu za zapošljavanje i Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Sjednica je potom, nakon cjelodnevnog trajanja, prekinuta pa je odluka o finansijskom planu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje odgođena za ponedjeljak. Tada će biti održana i posebna vanredna sjednica Predstavničkog doma, posvećena Prijedlogu zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.