Parlament FBiH
0

Predstavnički dom nije usvojio izvještaj o radu RTVFBiH u 2007.

FENA
Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta nakon iscrpne rasprave danas u Sarajevu nisu usvojili Izvještaj o radu RTVFBiH u 2007. godini ni informaciju o stanju u toj medijskoj kući.

Tokom rasprave, čula su se različita mišljenja od pozitivnih kojih je uistinu bilo manje, do onih u kojima se određeni broj novinara te medijske kuće optužuju za nepoštivanje novinarskog kodeksa i upotrebu neprimjerenih sadržaja. U tom kontekstu, istaknuti su urednici emisija "60 minuta“ i "Pošteno“.

Ovom prigodom, vršilac dužnosti generalnog direktora Džemal Šabić pozdravljen je uz konstataciju da nije nimalo zavidno biti na njegovom mjestu i da ostavka bivšeg direktora Jasmina Durakovića ne može ga amnestirati od odgovornosti.

Šabić je istaknuo da će se potruditi za unaprjeđenje komunikacije između Parlamenta FBiH i RTVFBiH, s obzirom na to da je na funkciji vršioca dužnosti tek 17 dana.

Također je rekao da će u petak biti izvršena i nova sistematizacija radnih mjesta, a time znatno izmijenjena i kadrovska struktura.

Naglasio je da u RTV niko nije došao u posljednjih 20 godina da bi ponudio bilo kakvu pomoć ili rješenje, a pogotovo ne finansijsku pomoć.

Očekuje se da će Predstavnički dom Federalnog parlamenta na 14. sjednici koja će, najvjerovatnije, biti nastavljena danas, tretirati i pitanje usaglašavanja zakona o Javnom servisu RTVFBiH, koji je u različitim tekstovima usvojen u oba doma Parlamenta FBiH.