BiH
6

Predstavnički dom nije podržao prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore za Grad Mostar.

Prethodno je prihvaćen zahtjev predlagača, poslanika Damira Bećirovića i Mirsada Mešića, da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku.

Predlagači su naveli da za donošenje ovog zakona postoji neodgodiva potreba imajući u vidu da se "radi o zakonu koji sadrži rješenja koja će otkloniti neodrživu situaciju u gradu Mostaru“.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predloženim zakonom vrši se usklađivanje odredaba Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH sa Zakonom o javnim nabavkama. Osnovni princip na kojem je zasnovan ovaj zakon je ista plaća za isti ili sličan posao.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, nije usvojen Prijedlog zakona o humanitarnim organizacijama BiH.

Poslanici su usvojili Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2015. godinu, kao i Izvještaji Centralne banke BiH za 2015. godinu: Finansijski izvještaj i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za prošlu godinu.

Također, usvojen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudmena za ljudska prava BiH za 2015. godinu, dok poslanici nisu usvojili Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a nisu usvojeni: Izvještaj BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata za 2015., Finansijski plan i planovi programa BHR 1 i BHT 1 za 2016. i Izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskog poslovanja BHRT-a za 2015. godinu, materijal Upravnog odbora BHRT-a. Poslanici su usvojili zaključke koje je predložila nadležna parlamentarna komisija u vezi s ovim materijalima.

Primljene su k znanju: Informacija Pravobranilaštva BiH o dva arbitražna postupka koji su u toku; Informacija o potrebnim izmjenama zakona i propisa u skladu s Ustavom BiH kojim bi se omogućila brža i efikasnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i Informacija u vezi s Preporukom Međunarodne organizacije rada br. 203. o dodatnim mjerama za djelotvorno suzbijanje prisilnog rada.

Poslanici su primili k znanju: Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu; Informaciju o održanim prvim sastancima Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU i Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja za BiH za 2015. godinu, materijal Direkcije za evropske integracije BiH.

Usvojena je odluka o imenovanju članova Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH.

Poslanici su primili k znanju Odluku o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uvjeta za pružanje telekomunikacijskih usluga, koju je dostavila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Poslanička inicijativa Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da sačini i u parlamentarnu proceduru uputi zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH nije podržana jer nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a.