{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom Federacije o stanju u terminalima Ploče

F
20.10.2009. u 07:36
0
3
Predstavnički dom Federacije o stanju u terminalima Ploče
0
Predstavnički dom Federacije o stanju u terminalima Ploče
Naftini terminali u Pločama
Nastavak redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta bit će nastavljena danas u Sarajevu, zaključcima o stanju u Naftnim terminalima Federacije BiH u Pločama.
Zaključke je, na sjednici održanoj 13. i 14. oktobra, predložilo više stranaka na osnovu rasprave o terminalima koja je otvorena na inicijativu poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH.

Kolegij Doma će pokušati usaglasiti zaključke i nakon toga će ih dati na izjašnjavanje poslanicima.

Na sjednici o stanju u Naftnim terminalima u Pločama kao firmi "kćerki" Terminala Federacije u Sarajevu učestvovao je veliki broj poslanika, a sjednici je prisustvovao i direktor pločanske firme Josip Tomić.

Jedino se poslanica Stranke za BiH Amila Alikadić-Husović usprotivila deklarativno da Tomić dobije riječ i između ostalog kazala da je on već smijenjeni kadar.

Međutim Tomić je novinarima kazao da društvo Naftni terminali posluje dobro i da u tom smislu nema potrebe za stečajem, a dug zbog kojeg je blokiran račun društva i zaprijetio stečaj, po njegovim riječima, nastao je dok je Energopetrol gazdovao resursom.

Opasnost je, po njegovim naznakama, zaprijetila od pravila u hrvatskim zakonima prema kojima dozvola za rad može biti oduzeta ako je račun blokiran više od 60 dana.

Iz poslaničke rasprave proizlazi da treba zatražiti odgovornost za nezavidno stanje u kojem se našla pločanska firma "kćerka".

Inicijator ove parlamentarne rasprave, poslanički klub SDP-a, zatražio je ovu tačku dnevnog reda krajem septembra i obrazložio da su Naftni terminali Ploče pred stečajem zbog blokade računa uzrokovane dugovanjima.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo izjavio je da je ministarstvo na čijem je on čelu učinilo sve da spasi ovu imovinu Federacije te optužio Vladu da reaguje u zadnji čas na spašavanju firme od stečaja.

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite po hitnom postupku.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahid Crnkić kazao je da zakon o reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite neće značiti reviziju propisa nego isključivo korisnika, što bi trebalo osujetiti one koji nelegalno koriste ova davanja iz federalnog budžeta.

Sjednica Predstavničkog doma FBiH, prema najavi, trebala bi početi danas u 10.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: