Iznos od 7,4 milijarde KM
47

Predstavnički dom Federacije BiH nakon 12 sati zasjedanja usvojio budžet, na redu Dom naroda

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je budžet Federacije BiH za 2024. godinu u iznosi od 7,4 milijarde KM.

Usvajanje budžeta podržalo je 60 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, dok je 11 zastupnika glasalo protiv. Sjednica je počela jutros u 11 sati i trajala je cijeli dan te je budžet usvojen kasno večeras.

Nakon Predstavničkog doma, potrebno je da delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH potvrde tu odluku.

Zastupnici iz opozicionih stranaka su imali kritike na rukovođenje sjednice osporavajući pravo dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću, ali i to što se o budžetu i zakonima koji se vežu za budžet odlučuje po hitnom postupku.

Uložili su ukupno 26 amandmana, međutim nakon pauze koja je napravljena kako bi ministri razmotrili predloženo, ministar finansija Toni Kraljević obavijestio je prisutne na sjednici da je Vlada FBiH odbila sve amandmane. Zatim su zastupnici glasali o onim amandmanima od kojih predlagači nisu odustali prilikom čega su svi amandmani odbijeni.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici u ponedjeljak tvrdila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2024. godinu u iznosu od 7,4 milijarde KM, što je najveći iznos u historiji. To je, između ostalog, uzrokovano povećanjom potrošnjom građana i inflacijom koja je pogodila BiH i zemlje Evrope i svijeta.