{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom FBiH traži od Vlade da zaštiti građane koji su najteže pogođeni poskupljenjima

F
FENA
17.12.2007. u 16:39
0
0
Predstavnički dom FBiH traži od Vlade da zaštiti građane koji su najteže pogođeni poskupljenjima
0
Predstavnički dom FBiH traži od Vlade da zaštiti građane koji su najteže pogođeni poskupljenjima
Današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu završena je dogovorom da Vladi Federacije budu upućeni zaključci poslaničke rasprave o poskupljenjima osnovnih životnih namirnica u FBiH.
Ovu raspravu inicirao je Klub poslanika Narodne stranke "Radom za boljitak".

Poslanik Marko Vujević u uvodnom obraćanju je uime predlagača kazao da poskupljenja uzrokuju nedovoljna domaća proizvodnja i ovisnost o uvozu.

«U svemu ovome profitiraju trgovinski lobiji. Posljednje mjere Vlade Federacije BiH pokazale su njenu nemoć, što je pokazala i zakasnjela distribucija ulja iz robnih rezervi», izjavio je Vujević.

U odnosu na BiH, dodao je, zemlje okruženja izdvajaju više budžetskog novca za podršku poljoprivrednoj proizvodnji. Ova mjera bila bi jedina ispravna politika u borbi protiv poskupljenja, zaključio je Vujević.

U zaključcima koji će na osnovu današnje poslaničke rasprave biti upućeni Vladi FBiH, od nje se traži veći angažman na socijalnoj zaštiti građana koji su najteže pogođeni posljednjim poskupljenjima osnovnih životnih artikala u Federaciji.

U raspravi je istaknuto da su poskupljenja, osim sušnom godinom i povećanjem cijena nafte na svjetskom tržištu, uzrokovana i neadekvatnom socijalnom politikom u FBiH koja, prema ovim obrazloženjima, stimulira rad nacrno.

Poslanici su iznijeli niz kritika na račun Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja, prema njihovom mišljenju, nije adekvatno i na vrijeme reagovala na terenu u vezi s aktuelnim poskupljenjima.

Direktor ove uprave Ibrahim Tirak podijelio je danas novinarima nalaz Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koji je potvrdio da analizirano jestivo ulje "sunce" iz robnih rezervi Federacije BiH zadovoljava kriterije o ispravnosti i kvalitetu. Od ostalih podataka o uzorku, dostavljnom na analizu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove - Tržne inspekcije, navedeno je da je datum punjenja ovog ulja 1. decembar 2007. godine, a rok upotrebe 1. decembar 2008.

Jestivo ulje "sunce" distribuirano je nedavno iz federalnih robnih rezervi u maloprodaju na osnovu mjere Federalne vlade koju je ona obrazložila kao želju da zaustavi nekontrolirano poskupljenje ulja.

Odmah po distribuciji, građani su primijetili da su na deklaracijama na bocama određenih količina ovog ulja odštampani sporni datumi proizvodnje (01.01.2008.), a kao zemlja porijekla navedena je nepostojeća zemlja Čehoslovačka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: