BiH
0

Predstavnički dom FBiH odobrio vladine mjere za demobilizirane borce

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu odobrio nekoliko mjera Federalne vlade koje je ona predložila s obrazloženjem da želi osigurati redovno finansiranje mjesečnih naknada od 150 KM za nezaposlene demobilizirane borce u Federaciji.

Ove naknade pripadaju braniteljima na osnovu federalnog Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, ali zbog finansijskih problema u primjeni tog zakonskog akta, isplata već kasni za mart.

Zagovornici Vladinih mjera u Parlamentu napominju da su ih danas odobrili da bi problem bio riješen do kraja godine.

Mjere se odnose na izmjenu ovogodišnjeg federalnog budžeta, kao i zakona o njegovom izvršenju te na izmjene Zakona o pravima demobiliziranih boraca i Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Usvojene su uz protivljenje stranaka s hrvatskim predznakom. Predsjedavajući Koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH Mate Franjičević izjavio je da su i kod odlučivanja u Vladi, ministri hrvatske nacionalnosti bili protiv, ali su preglasani. Franjičević je kazao i da je Vlada predložila na neustavan način izmjene u Zakonu o pripadnosti javnih prihoda FBiH da bi nadomjestila novac za boračke naknade.

Franjičević je bezuspješno predlagao da Vlada, umjesto za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojom je obavezala kantonalne instance za finansiranje boračkih naknada, posegne za izmjenom federalnog Zakona o doprinosima, tako što će naložiti povećanje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Kao alternativu, Franjičević je također bezuspješno predlagao da nedostajući novac bude osiguran preraspodjelom u budžetu Federacije BiH, u segmentima za koje su nadležna federalna ministarstva socijalne politike te boračkih pitanja ili zahvatanjem iz stavki za kapitalne investicije (izgradnju cesta i sl.), čemu se usprotivio federalni premijer Nedžad Branković.

Zakonskim izmjenama koje je danas odobrio Predstavnički dom propisano je da potrebni novac za boračke naknade osiguravaju kantonalne službe za zapošljavanje, i to 50 posto svojih prihoda ostvarenih od doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, a razliku Federacija i kantoni, preraspodjelom udjela sredstava s jedinstvenog računa. Za povratnike u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH isplata će se u cijelosti vršiti iz sredstava koja osigurava Federalni zavod za zapošljavanje.

Odobrene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda odnose se na koeficijente raspodjele prihoda od indirektnih poreza na jedinstvenom računu koji pripada Federaciji. Predloženo je, naime, da se od ukupno pripadajućih prihoda FBiH s jedinstvenog računa privremeno izdvajaju prihodi za finansiranje naknada demobiliziranim nezaposlenim borcima u visini 3,05 posto na teret koeficijenata FBiH i kantona. Ostatak novca raspoređuje se za finansiranje funkcija Federacije 34,93 posto i funkcija kantona 49,7 posto.

Na ovaj način osigurava se da općine i direkcije cesta ne učestvuju u finansiranju Zakonom ustanovljenog prava na naknade nezaposlenim demobiliziranim borcima, nego samo Federacija i kantoni (s istim ućešćem), i to privremeno, do važenja Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, a to je u periodu od tri godine, obrazložila je Vlada. Znači, privremeni koeficijenti izdvajanja prihoda od 3,05 posto važili bi do 2010. godine.

Predložene izmjene ovogodišnjeg federalnog budžeta osiguravaju provođenje izmjena i dopuna Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, rečeno je. Njima se, naime, povećavaju ukupni prihodi u budžetu FBiH za 76 miliona KM, što omogućava predloženi privremeni koeficijent u izmijenjenom zakonu o raspodjeli javnih prihoda od 3,5 posto. Na rashodovnoj strani budžeta planirana je nova pozicija u istom iznosu koji će biti distribuiran prema spiskovima zavoda za zapošljavanje kao nedostajući novac za naknade nezaposlenim borcima.

Da bi sve ove Vladine mjere stupile na snagu, mora ih usvojiti i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Nezvanično se saznaje ta će taj dom odlučivati o njima početkom iduće sedmice.

Poslanici Predstavničkog doma danas su zaključili da Federacija nema preciznu evidenciju o broju demobiliziranih boraca, na čemu treba poraditi.