{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom FBiH odobrio vladine mjere za demobilizirane borce

F
22.4.2008. u 17:46
0
0
Predstavnički dom FBiH odobrio vladine mjere za demobilizirane borce
0
Predstavnički dom FBiH odobrio vladine mjere za demobilizirane borce
Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu odobrio nekoliko mjera Federalne vlade koje je ona predložila s obrazloženjem da želi osigurati redovno finansiranje mjesečnih naknada od 150 KM za nezaposlene demobilizirane borce u Federaciji.
Ove naknade pripadaju braniteljima na osnovu federalnog Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, ali zbog finansijskih problema u primjeni tog zakonskog akta, isplata već kasni za mart.

Zagovornici Vladinih mjera u Parlamentu napominju da su ih danas odobrili da bi problem bio riješen do kraja godine.

Mjere se odnose na izmjenu ovogodišnjeg federalnog budžeta, kao i zakona o njegovom izvršenju te na izmjene Zakona o pravima demobiliziranih boraca i Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Usvojene su uz protivljenje stranaka s hrvatskim predznakom. Predsjedavajući Koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH Mate Franjičević izjavio je da su i kod odlučivanja u Vladi, ministri hrvatske nacionalnosti bili protiv, ali su preglasani. Franjičević je kazao i da je Vlada predložila na neustavan način izmjene u Zakonu o pripadnosti javnih prihoda FBiH da bi nadomjestila novac za boračke naknade.

Franjičević je bezuspješno predlagao da Vlada, umjesto za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojom je obavezala kantonalne instance za finansiranje boračkih naknada, posegne za izmjenom federalnog Zakona o doprinosima, tako što će naložiti povećanje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Kao alternativu, Franjičević je također bezuspješno predlagao da nedostajući novac bude osiguran preraspodjelom u budžetu Federacije BiH, u segmentima za koje su nadležna federalna ministarstva socijalne politike te boračkih pitanja ili zahvatanjem iz stavki za kapitalne investicije (izgradnju cesta i sl.), čemu se usprotivio federalni premijer Nedžad Branković.

Zakonskim izmjenama koje je danas odobrio Predstavnički dom propisano je da potrebni novac za boračke naknade osiguravaju kantonalne službe za zapošljavanje, i to 50 posto svojih prihoda ostvarenih od doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, a razliku Federacija i kantoni, preraspodjelom udjela sredstava s jedinstvenog računa. Za povratnike u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH isplata će se u cijelosti vršiti iz sredstava koja osigurava Federalni zavod za zapošljavanje.

Odobrene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda odnose se na koeficijente raspodjele prihoda od indirektnih poreza na jedinstvenom računu koji pripada Federaciji.
Predloženo je, naime, da se od ukupno pripadajućih prihoda FBiH s jedinstvenog računa privremeno izdvajaju prihodi za finansiranje naknada demobiliziranim nezaposlenim borcima u visini 3,05 posto na teret koeficijenata FBiH i kantona. Ostatak novca raspoređuje se za finansiranje funkcija Federacije 34,93 posto i funkcija kantona 49,7 posto.

Na ovaj način osigurava se da općine i direkcije cesta ne učestvuju u finansiranju Zakonom ustanovljenog prava na naknade nezaposlenim demobiliziranim borcima, nego samo Federacija i kantoni (s istim ućešćem), i to privremeno, do važenja Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, a to je u periodu od tri godine, obrazložila je Vlada. Znači, privremeni koeficijenti izdvajanja prihoda od 3,05 posto važili bi do 2010. godine.

Predložene izmjene ovogodišnjeg federalnog budžeta osiguravaju provođenje izmjena i dopuna Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, rečeno je. Njima se, naime, povećavaju ukupni prihodi u budžetu FBiH za 76 miliona KM, što omogućava predloženi privremeni koeficijent u izmijenjenom zakonu o raspodjeli javnih prihoda od 3,5 posto. Na rashodovnoj strani budžeta planirana je nova pozicija u istom iznosu koji će biti distribuiran prema spiskovima zavoda za zapošljavanje kao nedostajući novac za naknade nezaposlenim borcima.

Da bi sve ove Vladine mjere stupile na snagu, mora ih usvojiti i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Nezvanično se saznaje ta će taj dom odlučivati o njima početkom iduće sedmice.

Poslanici Predstavničkog doma danas su zaključili da Federacija nema preciznu evidenciju o broju demobiliziranih boraca, na čemu treba poraditi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: