BiH
0

Predstavnički dom FBiH odobrio nacrt Strateškog plana u energetskom sektoru

FENA
Nacrt Strateškog plana i programa energetskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, obimni materijal upućen u Federalni parlament iz Vlade FBiH, odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Poslanici su također zaključili da u naredna dva mjeseca o ovom materijalu treba provesti javnu i stručno-naučnu raspravu.

U Nacrtu su navedeni sadašnje stanje i planovi za razvoj u više segmenata energetskog sektora, a to su: ugalj kao primarmi resurs te gas i elektroenergetika.

Materijal je sačinjen na 250 strana i ima za cilj da utvrdi potrebe i mogućnosti razvoja energetskog sektora u FBiH, deblokira zastoj investiranja i izgradnje savremenih energetskih objekata i infrastrukture, kako bi se omogućio održivi razvoj energetskog sektora, obrazloženo je.

Prije izjašnjavanja poslanika, parlamentarni Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju, uz napomenu da Nacrt smatra polaznim materijalom, sugerirao je da ovaj dokument može poslužiti kao dobra osnova za donošenje strateških odluka u Parlamentu te kao polazni materijal da bi se pokrenule aktivnosti na izradi strategije na državnom nivou, prema obavezi koju je BiH preuzela potpisivanjem nekoliko međunarodnih sporazuma.

Neodrživo sadašnje stanje u sektoru uslovljavaju njegova razjedinjenost i podijeljenost po bh. entitetima, nepostojanje energetske strategije i zakonske regulative na državnom nivou, državne regulatorne agencije i drugih institucija na državnom nivou te jedinstvenog državnog energetskog bilansa, obrazloženo je također. To sve skupa onemogućava da se uhvati korak sa drugim zemljama, navedeno je.

U dokumentu je precizirano da je u sektoru uglja neophodno izvršiti restrukturiranje rudnika i njihovo jačanje u svakom pogledu u skladu s Akcionim planom. Neophodno je utvrditi rezerve uglja, izraditi strategiju stanja i razvoja rudnih ležišta te mapu puta u skladu s evropskim standardima zaštite okoliša. Proizvodne kapacitete nužno je uskladiti s potrebama termoelektrana i njihovim planovima proširenja kapaciteta, stoji u ovom materijalu.

U elektroenergetskom sektoru hitno treba izraditi prostorno-planske dokumente, pripremiti izradu studije strateške procjene stanja okoliša, usvojiti vodno-gospodarsku osnovu te niz propisa i pravila koji se se odnose na korišćenje električne energije.

Organizacija operativnih sistema distribucije je nužna, kao i dovršetak procesa razdvajanja Operatora distribucijskog sistema te uspostavljanje sistema daljinskog očitanja brojila potrošnje.

Kad je u pitanju sektor gasa, prema ovom dokumentu, potrebno je ustanoviti strategiju razvoja, legislativu i regulativu u skladu sa standardima Evropske unije i podržati razvojne projekte, a cilj je širenje transportne i distributivne mreže.

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj je odobren Nacrt strateškog plana i programa u energetskom sektoru, završena je u poslijepodnevnim satima.

Prema sadašnjim najavama, narednu sjednicu treba očekivati krajem aprila.