{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom FBiH odobrio nacrt Strateškog plana u energetskom sektoru

F
8.4.2008. u 18:30
0
0
Predstavnički dom FBiH odobrio nacrt Strateškog plana u energetskom sektoru
0
Predstavnički dom FBiH odobrio nacrt Strateškog plana u energetskom sektoru
Nacrt Strateškog plana i programa energetskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, obimni materijal upućen u Federalni parlament iz Vlade FBiH, odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.
Poslanici su također zaključili da u naredna dva mjeseca o ovom materijalu treba provesti javnu i stručno-naučnu raspravu.

U Nacrtu su navedeni sadašnje stanje i planovi za razvoj u više segmenata energetskog sektora, a to su: ugalj kao primarmi resurs te gas i elektroenergetika.

Materijal je sačinjen na 250 strana i ima za cilj da utvrdi potrebe i mogućnosti razvoja energetskog sektora u FBiH, deblokira zastoj investiranja i izgradnje savremenih energetskih objekata i infrastrukture, kako bi se omogućio održivi razvoj energetskog sektora, obrazloženo je.

Prije izjašnjavanja poslanika, parlamentarni Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju, uz napomenu da Nacrt smatra polaznim materijalom, sugerirao je da ovaj dokument može poslužiti kao dobra osnova za donošenje strateških odluka u Parlamentu te kao polazni materijal da bi se pokrenule aktivnosti na izradi strategije na državnom nivou, prema obavezi koju je BiH preuzela potpisivanjem nekoliko međunarodnih sporazuma.

Neodrživo sadašnje stanje u sektoru uslovljavaju njegova razjedinjenost i podijeljenost po bh. entitetima, nepostojanje energetske strategije i zakonske regulative na državnom nivou, državne regulatorne agencije i drugih institucija na državnom nivou te jedinstvenog državnog energetskog bilansa, obrazloženo je također. To sve skupa onemogućava da se uhvati korak sa drugim zemljama, navedeno je.

U dokumentu je precizirano da je u sektoru uglja neophodno izvršiti restrukturiranje rudnika i njihovo jačanje u svakom pogledu u skladu s Akcionim planom. Neophodno je utvrditi rezerve uglja, izraditi strategiju stanja i razvoja rudnih ležišta te mapu puta u skladu s evropskim standardima zaštite okoliša. Proizvodne kapacitete nužno je uskladiti s potrebama termoelektrana i njihovim planovima proširenja kapaciteta, stoji u ovom materijalu.

U elektroenergetskom sektoru hitno treba izraditi prostorno-planske dokumente, pripremiti izradu studije strateške procjene stanja okoliša, usvojiti vodno-gospodarsku osnovu te niz propisa i pravila koji se se odnose na korišćenje električne energije.

Organizacija operativnih sistema distribucije je nužna, kao i dovršetak procesa razdvajanja Operatora distribucijskog sistema te uspostavljanje sistema daljinskog očitanja brojila potrošnje.

Kad je u pitanju sektor gasa, prema ovom dokumentu, potrebno je ustanoviti strategiju razvoja, legislativu i regulativu u skladu sa standardima Evropske unije i podržati razvojne projekte, a cilj je širenje transportne i distributivne mreže.

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj je odobren Nacrt strateškog plana i programa u energetskom sektoru, završena je u poslijepodnevnim satima.

Prema sadašnjim najavama, narednu sjednicu treba očekivati krajem aprila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: