BiH
0

Predstavnički dom FBiH odobrio budžet za 2009.

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu većinom glasova Prijedlog budžeta Federacije za 2009. godinu.

Federalni budžet predložila je Vlada ovog entiteta u iznosu od 1,6 milijardi KM što je za preko 230 miliona KM manje u odnosu na ovogodišnji budžet.

O predloženom budžetu sutra će se izjašnjavati i Dom naroda Parlamenta FBiH, a danas je u Predstavničkom domu za taj akt glasalo 56 poslanika, 20 je bilo protiv, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Uz tekst Federalnog budžeta usvojena su četiri zaključka poslaničkih klubova SDA, SBiH, HDZBiH i HDZ 1990.

Prvim zaključkom Vlada Federacije je zadužena da u roku od 60 dana pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru zakone koji podrazumijevaju reformu i umanjenje budžetskih opterećenja Federacije posebno u socijalnom sektoru.

Na osnovu drugog zaključka Vlada Federacije je dužna da za 60 dana pripremi Prijedlog zakona o plaćama i naknadama svih budžetskih korisnika u Federaciji, podrazumijevajući sve nivoe vlasti te privredna društva s većinskim državnim kapitalom.

Vlada je također zadužena da u aprilu 2009. godine pripremi rebalans budžeta na osnovu analize toka prihoda i rashoda iz prvog godišnjeg kvartala.

Rezervu budžeta Vlada je, prema zaključku Predstavničkog doma dužna da koristi po sljedećim kriterijima: jednu trećinu tog novaca za održivost (samoneodrživih) nižih nivoa vlasti i sufinansiranje njihovih projekata, jednu trećinu za neophodna ravnanja neplaniranih potreba budžetskih korisnika te jednu trećinu za interventne potrebe Federacije BiH.