BiH
0

Predstavnički dom FBiH danas o privremenoj raspodjeli javnih sredstava

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije danas će se na vanrednoj sjednici u Sarajevu izjašnjavati o tome da li da Federalnoj vladi odobri donošenje odluke o privremenoj raspodjeli sredstava s Jedinstvenog računa (PDV) korisnicima u Federaciji BiH.

Tu odluku inicirala je sama Vlada jer Zakon o raspodjeli sredstava s Jedinstvenog računa, mada prihvaćen u oba doma Federalnog parlamenta, još nije na snazi. O njemu još treba da se izjasni Ustavni sud FBiH, odnosno da ocijeni da li zakon povređuje vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Ovo preispitivanje zatražio je Klub delegata Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Vlada je planirala da do konačnog izjašnjavanja Ustavnog suda premosti nedostatak zakonske regulative odlukom o privremenoj raspodjeli javnih sredstava korisnicima na federalnom nivou.

Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je Vladi 21. marta ovakvu odluku, ali da bi bila i donesena, mora danas da je odobri i Predstavnički dom.

Prema odluci Doma naroda od 21. marta, Vlada, osim što je dobila saglasnost za donošenje odluke o privremenoj raspodjeli sredstava s Jedinstvenog računa korisnicima na federalnom nivou, kantonalnim i općinskim nivoima te federalnoj Direkciji za ceste, treba akontativno da rasporedi ova sredstva prema kriterijima i do visine prihoda ostvarenih iz razdoblja 2005. godine.