BiH
0

Predstavnički dom BiH nije obavio raspravu o slučaju hapšenja Selima Bešlagića

FENA
Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH koja je danas trebalo u potpunosti da bude posvećena slučaju nedavnog hapšenja poslanika Selima Bešlagića i još dvije osobe prekinuta je i prije nego je počela rasprava o ovoj temi.

Za raspravu o ovoj tački dnevog reda nije bilo kvoruma, jer su zasjednja napustili poslanici SNSD-a, nezadovoljni načinom na koji je sjednica zakazana.

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Beriz Belkić je odmah po otvaranju sjednice zatražio od poslanika da se izjasne o tome da li je prilikom njenog sazivanja prekršen Poslovnik o radu ovog doma.

On je pojasnio kako je sjednicu sazvao prema vlastitoj odluci, jer za to nije dobio saglasnost jednog od svojih zamjenika Milorada Živkovića i nekih članova proširenog kolegija ovog doma.

Belkić, koji je sjednicu sazvao na zahtjev SDP-a BiH, smatra da slučaj privođenja Bešlagića zbog kojeg je veći dio javnosti u BiH uznemiren ima opći značaj i zahtijeva reakciju državnog parlamenta.

Poslanici Srpske demokratske stranke već su ranije najavili da neće prisustvovati ovom zasjedanju, jer su ocijenili da je prilikom sazivanja sjednice predsjedavajući grubo prekršio Poslovnik.

Iako su došli na početak sjednice, poslanici SNSD-a i PDP-a također su iskazali iste zamjerke. Smatraju da za ovaj slučaj nije bilo nužno sazivanje hitne sjednice, te da se ovo pitanje moglo raspraviti i na redovnom zasjedanju Doma.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić ocijenio je da je Belkić svojim potezom već komplikovanu situaciju u zemlji dodatno opteretio, a podsjeća i na ranije slučajeve hapšenja nekih bh. zvaničnika kada državni parlament nije imamo nikakvu reakciju.

Stranke iz FBiH smatrale su da se rasprava o ovom događaju treba obaviti, jer je on širi od samog slučaja Bešlagić i tiče se svih građana BiH.

Poslanik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je da je ovo bio prvi slučaj hapšenja jednog člana državnog parlamenta. Ocijenio je kako se radi o nezakonitom i neprimjerenom postupku privođenja.

Nakon što državni parlament nije imao kvorum za nastavak sjednice, kolegij ovog doma je odlučio da će slučaj hapšenja Bešlagića biti prva tačka dnevnog reda naredne redovne sjednice Predstavničkog doma BiH zakazane za 4. juli.

Selim Bešlagić, poslanik SDP-a u državnom parlamentu, uhapšen je 12. juna, zajedno s Budimirom Nikolićem i Enverom Delibegovićem.

Priveden je radi izručenja srbijanskim pravosudnim organima na osnovu međunarodne potjernice Interpola Srbije pod sumnjom da je počinio krivično djelo korištenja zabranjenih sredstava ratovanja.

Ubrzo nakon toga je pušten jer je državljanin BiH.