Zahtjev poslanika
22

Predstavnički dom BiH nakon četiri mjeseca pauze u četvrtak hitno zasjeda

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak će održati hitnu sjednicu zbog eskalacije migrantske krize i neimenovanja delegacije BiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope.

Tim je prihvaćen zahtjev poslanika stranaka SDP, NS, SBB i A-SDA koji su tražili ovu sjednicu. Posljednji put Predstavnički dom je zasjedao 6. decembra. Tada je održana konstituirajuća sjednica ovog doma.

U obrazloženju su naveli kako se BiH i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranta/izbjeglica, što je posebno vidljivo u prva tri mjeseca ove godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednim mjesecima. Podsjećaju da ruta kretanja migranata kroz BiH u najvećoj mjeri završava u Unsko-sanskom kantonu, odnosno u Bihaću i Velikoj Kladuši, gdje su spontano i iz nužde formirani privremeni prihvatni centri.

U drugom dijelu obrazloženja naveli su kako je 5. aprila ministar vanjskih poslova Igor Crnadak istakao da je EU upozorila BiH da ima još dva dana da dostavi imena članova delegacije BiH u PS Vijeća Evrope, jer u protivnom naša država neće imati svoje predstavnike i svoj glas u rješavanju važnih pitanja kojima se ova institucija, čija je BiH punopravni član, bavi.

"Poznato je da Predstavnički dom i dom naroda još nisu imenovali parlamentarne komisije niti delegacije BiH u tijelima međunarodnih organizacija u čijem radu BiH participira. Budući da BiH prijeti scenarij da nema svoje predstavnike u PS Vijeća Evrope, kako je članom 189. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH određeno da Kolegij Doma vodi računa o tome da se, uz pomoć Sekretarijata PSBiH, osiguraju uslovi potrebni za realizaciju planiranih međunarodnih aktivnosti stalnih i privremenih parlamentarnih delegacija, potrebno je da Kolegij Doma informiše Predstavnički dom o razlozima zbog kojih nije izvršeno imenovanje članova Delegacije BiH u Vijeću Evrope te da u najkraćim rokovima oba doma PS BiH izvrše imenovanje istih", zaključuje se u obrazloženju Zahtjeva za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH.