BiH
0

Predstavnici zemalja nasljednica SFRJ dogovaraju podjelu zlata

NINA
Na sastanku koji je u četvrtak počeo u Skopju predstavnici zemalja nasljednica bivše Jugoslavije u Odboru za sukcesiju usuglašavaju mogućnosti podjele monetarnog zlata i deviza bivše Narodne banke Jugoslavije deponiranog u inostranim bankama.

Odbor za sukcesiju financijske imovine SFRJ okupljen je nakon jednogodišnje pauze kako bi se raspodijelilo 8,5 tona zlata koje leži u sefovima banaka u Cirihu i Parizu, u vrijednosti većoj od 110 miliona dolara.

Usprkos ranije utvrđenom ključu za raspodjelu imovine, iz sporazuma potpisanog 29. juna 2001. u Beču, prema kojem Bosna i Hercegovina dobiva 15,5 posto, Hrvatska 23, Slovenija 16, Makedonija 7,5 i Srbija i Crna Gora 38 posto, zemlje nasljednice još uvijek ne znaju tačan iznos koji će im pripasti.

Do daljnjeg, zlato ostaje deponirano u Centralnoj banci Francuske i Credit Suissu, a nakon utvrđivanja diobenih iznosa, zemlje nasljednice će povlačiti svoj dio po vlastitoj želji.

"U pitanju su samo proceduralni problemi u Švicarskoj, koja je insistirala da sve ide preko ministarstava za inostrane poslove i preko ambasada. No, to je jedno tehničko pitanje. Suštinski neće biti nikakvih spornih trenutaka", izjavio je nakon prvog dana usuglašavanja, šef delegacije državne zajednice Srbije i Crne Gore Veroljub Dugalić.

Pozitivno rešenje se očekuje i za podjelu oko 220 miliona dolara deviznih depozita koje je bivša centralna banka nekadašnje jugoslavenske federacije deponirala u 13 komercijalnih banaka u inostranstvu.

Ipak, sudionici skopskog skupa očekuju izvjesne probleme oko podjele dijela sredstava mješovitih banaka.

Od 650 miliona dolara, koliko je 1992. navodno bilo na računu Narodne banke Jugoslavije, sada je ostalo svega 56 miliona dolara.

"Drugi dan će biti problematičan budući da će na dnevnom redu biti iznosi u mješovitim bankama. Zna se da tu postoje problemi za koje trenutno nemamo odgovora", izjavio je predstavnik Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić.

Izvjesno je da će se to najkompliciranije pitanje podjele financijske imovine eks Jugoslavije do kraja otvoriti tek na slijedećem sastanku predstavnika sukcesora, planiranom za juni mjesec ove godine.