BiH
0

Predstavnici vlasti RS potpisali izjavu o odbacivanju kolektivne krivice za ratne zločine

FENA
Milan Jelić, Predsjednik RS
Milan Jelić, Predsjednik RS
Najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i srpski predstavnici u organima BiH potpisali su danas izjavu u kojoj se kaže da se za ratne zločine ne može utvđivati kolektivna odgovornost, ni srpskog naroda ni RS-a, te da BiH ne može opstati bez ravnopravnosti njenih naroda i bez dogovora izabranih političkih predstavnika.

"Za zločine moraju odgovarati pojedinci, pred Sudom u Haagu ili sudovima BiH. Uime RS-a još jednom odbacujemo kao zlonamjerne i štetne sve pokušaje da se nametne kolektivna krivica i na tako iskrivljenoj slici izazove nasilna i radikalna promjena ustavnog uređenja BiH, na štetu RS-a i njenih građana", kaže se u ovoj izjavi koju je novinarima saopćio predsjednik RS-a Milan Jelić.

Izjavu su potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, predsjednik RS-a Milan Jelić, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i premijer RS-a Milorad Dodik.

Oni su izjavili i najdublje saučešće porodicama ubijenih u svim ratnim zločinima na području BiH, naročito porodicama žrtava iz Srebrencie.

"Vlasti RS-a imat će aktivan odnos prema pronalaženju i procesuiranju svih osoba odgovornih za počinjene zločine", kaže se u izjavi i precizira da je to civilizacijska obaveza prema svima, a da od funkcionera BiH i oba entiteta očekuju iste izraze pijeteta prema žrtvama proteklog rata, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

"Ni naše iskreno saučešće, ni presuda Suda u Haagu, ničim ne znače da se može osporavati RS kao ravnopravan konstitutivan entitet. Evropski put BiH nije i ne može biti ukidanje RS-a", navedeno je u izjavi.

Izražena je i najozbiljnija zabrinutost zbog radikalizacije političkih i međunacionalnih odnosa u BiH, naročito nakon objavljivanja presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu.

"Politizacija i iskrivljivanje presude od političkih faktora iz Federacije BiH prelaze granice maksimalne tolerancije i ugrožava mir i stabilnost, međuentitetske i međuetničke odnose u BiH", kaže se u zajedničkoj izjavi i navodi da je Sud utvrdio da su zločini u proteklom ratu činjeni na području cijele BiH, a najveći, svakako, presuđen kao genocid na području Srebrenice u julu 1995.godine.

Ističe se i da posljednjih dana eskalira agresivnost i destrukcija putem: osporavanja i iskrivljivanja sadržine presude Suda u Haagu, potpunog negiranja i nipodaštavanja RS-a i njenih institucija, nastojanja da se reforma policijskih struktura i promjene Ustava BiH nametnu kao svršen čin kojim se ukida policija RS-a, a potom RS, stvaranja lažne kolektivne predstave o "demokratskim" i "nedemokratskim" narodima u BiH, sve do rasističkih teorija o genetskoj predodređenosti.

U izjavi je navedeno i da "sarajevski politički krug želi presudu Suda u Haagu zloupotrijebiti za oduzimanje političkih i drugih prava srpskog naroda u BiH, prava grđana RS-a, te da korištenjem zapaljive i ratne retorike, uz ponavljanje ratnih ciljeva, iskazuje se namjera potpune unitarizacije zemlje i majorizacija, što je u suštini negiranje Daytonskog mirovnog sporazuma".

Političari RS-a i srpski političari u zajedničkim institucijama su naveli da odgovorno izjavljuju da je BiH zajednička država i srpskog naroda, da je niko nema pravo ni oduzimati, ni nametati rješenja nijednom konstitutivnom narodu.

"Narode u BiH ne mjerimo brojevima, već ravnopravnošću, ali i odgovornošću prema zemlji i njenoj budućnosti", stoji u izjavi koju je na pres-konferenciji pročitao predsjednik RS-a Milan Jelić.

"Smatramo, a i tako radimo, da BiH treba da bude zemlja dijaloga, dogovora, uvažavanja i zajedničkih rješenja. BiH ne može biti, ni ostati na konceptu kolektivne krivice ili trijumfa jednog kolektiviteta, nametnutih rješenja i političkih formula", rečeno je, između ostalog, u ovoj izjavi uz stav da BiH ne može ostati bez ravnopravnosti njenih naroda i bez dogovora izabranih političkih predstavnika.

Istakli su i da "ni s njima kao izabranim predstavnicima, ni s građanima RS-a ne može se više razgovarati omalovažavanjem, vrijeđanjem, prijetanjama".

Navedeno je i da "granica digniteta i tolerancije se ovih dana, u izjavama i napisima iz Sarajeva uporno prelazi i da to ne može nikoga uplašiti, niti može promijeniti njihova temeljna opredjeljenja".

Potpisnici izjave su pozvali sve političke subjekte, kako domaće, tako i međunarodne, da se okrenu ekonomskim i socijalnim reformama, te da se dogovorom i kompromisom, na osnovama Daytonskog sporazuma, gradi evropski put BiH.

Inače, pres-konferenciji na kojoj je Jelić pročitao ovu izjavu prisustvovao je premijer RS-a Milorad Dodik.